AcasăNewsGuvernul Ponta II vrea sa introduca doua noi sisteme de pensii -...

Guvernul Ponta II vrea sa introduca doua noi sisteme de pensii – VIDEO

Guvernul promite majorarea pensiilor si introducerea a doua noi sisteme de acordare a lor.

(foto: rtv.net)

Guvernul Ponta II spune ca de la 1 ianuarie pensiile vor fi majorate. De asemenea, se vor introduce si doua noi sisteme de pensii. Primul va fi pentru agricultori, iar cel de-al doilea va inlocui fostele pensii speciale. Potrivit Romania TV, pana in 2016, proaspatul Executiv vrea sa reintroduca sistemul de pensii speciale, pentru lucratorilor din domenii cu grad mai mare de uzura. Nu vor fi uitati nici agricultorii.

La sistemul de pensii pentru agricultori vor putea adera toti cei din domeniu. Sunt vizati cei care nu puteau contribui la bugetul de stat, deoarece agricultorii au venituri sezoniere si destul de mici. Oamenii vor putea contribui la fondul de pensii doar cand realizeaza venituri. Astfel vor putea sa-si asigure o pensie pentru la batranete. Contributiile vor fi adaptate la ramura de activitate. Al doilea sistem vizat de Guvern este cel de pensii speciale si vizeaza domenii precum Armata, Politia sau mineritul.

„A existat o propunere facuta prin 2007 si aprobata in Parlament, dar abrogata de Guvernul Boc. Exista o propunere de o lege speciala pentru oamenii care lucreaza la sate, un sistem care se practica in Franta si care acolo a dat rezultate. Este cel legat de o combinatie intre contributia platita de cel din agricultura si un stimulent venit din partea statului. Daca o persoana care lucreaza in agricultura se asigura cu 10 lei la sistemul de pensii, statul mai adauga 10 sau 20 de lei. Dar, daca introducem acele sisteme de pensii pe conturi personale, si cel care lucreaza in agricultura sa inceapa sa contribuie, daca isi va vedea banutul lui pe contul lui”, a declarat Mariana Campeanu, ministrul Muncii, potrivit sursei citate.

author avatar
Andra Nesu
382 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger