AcasăNewsGuvernul Orban, primul eșec. Numărul orelor de curs nu se reduce

Guvernul Orban, primul eșec. Numărul orelor de curs nu se reduce

Zeci de mii de profesori, lăsați fără muncă de articolul 66

Reducerea numărului de ore de curs pentru elevi la 20, 25 și 30 de ore pe săptămână nu se va aplica. Sindicatele din învățământ au avut o întâlnire cu șeful Guvernului și cu ministrul Educației, în care s-a ajuns la concluzia că modificarea legislativă nu poate fi aplicată.

Zeci de mii de profesori, lăsați fără muncă de articolul 66

Conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a reușit să obțină de la prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul Educației, Monica Anisie, promisiunea de prorogare a termenului de punere în aplicare a noului articol 66 din Legea Educcației, care reduce numărul de ore de curs pentru elevi. ”În momentul de față, articolul acesta modificat, 66, nu poate fi aplicat pentru că nu putem vorbi peste noapte de modificări de plan cadru, de programe, fără să avem în vedere niște competențe cheie pe care elevii să le dobândească în urma școlii. În al doilea rând, dacă peste noapte tăiem din ore sau din discipline, elevul va avea de suferit cel mai mult, pentru că aceeași materie în ore mai puține va fi un chin pentru ei. Deci acum nu se poate reduce nimic, mai ales că în ianuarie trebuie să intre în vigoare metodologia de mișcare de personal, se va face o previziune despre ceea ce înseamnă o catedră, plan de școlarizare, nu este timpul fizic necesar. Din punctul nostru de vedere, singura soluție rapidă este prorogarea termenului de aplicare și, concomitent cu aceasta, să identifici soluțiile. Există soluții, dar acestea presupun și investiții, mai ales în infrastructura școlară, soluții care să aducă elevul cu plăcere la școală, să aerisim programele, pentru că studiile arată că este bine ca elevul să stea mai mult la școală, dar important este ce face la școală. Pentru că dacă stă la școală și îl bombardăm cu informații, avem o problemă, nu-i va face plăcere să stea la școală, va fi foarte obosit, dar dacă facem școala în așa fel încât să utilizeze, să poată aplica în viață tot ceea ce învață la școală, atunci lucrurile se vor schimba”, ne-a declarat George Purcaru, prim-vicepreședintele FSLI.

Mai puțini elevi într-o clasă

Una dintre soluțiile propuse de sindicatele din învățământ este înjumătățirea numărului de elevi dintr-o clasă, aceasta contribuind la creșterea calității actului de predare. ”O măsură care trebuie luată este reducerea numărului de elevi dintr-o clasă, pentru că nu poți face performanță cu 36-38 de elevi. În Europa, media numărului de elevi dintr-o clasă este între 17 și 22. La noi vorbim despre o lege care permite excepțiile de la numărul maxim de elevi la clasă, dar excepțiile au devenit reguli. Trebuie eliminate total aceste excepții, este clar. Totodată, trebuie să aducem o finanțare corespunzătoare, pentru că ne mințim în fiecare an cu acel cost standard pe elev. Nici salariile nu sunt motivante, acestea fiind între 2.000 de lei și 3.500 de lei. Nu este admisibil ca femeia de serviciu și șoferul dintr-o instituție publică să ia salarii mai mare decât profesorii”, ne-a mai precizat prim-vicepreședintele FSLI, George Purcaru.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
603 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger