AcasăNewsGuvernul Orban, mână în mână cu angrosiștii de cereale

Guvernul Orban, mână în mână cu angrosiștii de cereale

Fermierii români, batjocoriți și falimentați de Guvern

Producătorii agricoli români s-au arătat extrem de revoltați după ce Guvernul a anunțat achiziția unei cantități uriașe de grâu la rezerva de stat pentru care vrea să plătească un preț simbolic. Aceștia susțin că prețul extrem de mic oferit de stat producătorilor face, de fapt, jocurile traderilor de cereale, care vor oferi un preț de nimic.

100 de euro pentru o tonă de grâu oferit de Guvernul Orban reprezintă cel mai mic preț din ultimii 10 ani, spun producătorii agricoli din România. ”Nu pot să cred. Cum să vindem grâul cu 40 de bani pe kilogram? Este foarte puțin. Probabil că pentru Guvern tona are 500 de kilograme. La acest moment, tona de grâu se vinde cu 90 de bani- 1leu, adică circa 190 de euro pe tonă. Dacă cei de la Guvern reușesc să cumpere grâu cu 100 de euro tona, eu o să-l cumpăr de la ei cu 150 de euro, să fac și eu o afacere. Probabil la depozitare este gheșeftul, deși nu pot să cred că vor reuși să cumpere grâu la prețul ăsta, dar probabil că îl vor da unui băiat deștept să-l depoziteze și acolo vor da mai mulți bani. În 2006 grâul era un leu kilogramul, după care a scăzut piața la 60-70 de bani și așa a mers patru ani la rând. Anul trecut, când am avut supraproducție de grâu, s-a vândut cu 140- 150 de euro tona de grâu. Pentru că deja au început să se miște traderii de cereale și să avanseze niște prețuri de mizerie, statul acum trebuia să influențeze piața în avantajul fermierului. Dacă angrosistul dădea 70 de bani, de exemplu, statul trebuia să cumpere cu 80 de bani. Dar statul român, care este reprezentat de o mână de oameni, nu o să mă avantajeze pe mine, că eu nu-i dau șpagă, dar dacă îi înlesnește unui angrosist câteva milioane de tone ăla îi schimbă și mașina, îi face și vilă, îl trimite și în vacanțe exotice. Faptul că statul ne oferă 40 de bani pe kilogram înseamnă că nu are nimic în comun cu realitatea și aș vrea să-l văd pe cel care gândește așa să producă și el grîu la prețul ăsta. De aici îți poți da seama cât sunt de rupți de realitate, habar nu au. Și asta în condițiile în care producția de grâu este calamitată în proporție de 60% și pe plan mondial este deja o criză de grâu. Asta, cu achiziția la rezerva de stat la prețul acesta este o chestie de prostit lumea. Mai mare mâșăvie ca asta nu poate să fie. De la prețul oferit pentru grâu tragi concluzia că Guvernul este mână în mână cu traderii. Deci aruncă un preț, pentru ca fermierul să se obișnuiască cu el până la recoltat și dacă ia cu 0,01 cenți mai mult decât a oferit Guvernul să zică că a făcut o afacere. Asta este tactica. Pentru că fermierii nu au cum să depoziteze grâul și atunci cei care îl cumpără fac prețul”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, reprezentant al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

600.000 de tone, la jumătate de preț

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a scos la licitație, prin Sistemul Informatic al Achizițiilor Publice (SICAP), un contract de 288 milioane lei (circa 60 milioane de euro) pentru achiziționarea a până la 600.000 de tone de grâu de panificație, de proveniență locală, potrivit cotidianul.ro.  Prețul oferit pe tonă este de doar 100 de euro, iar achizițiile și depozitările se vor face în cele șapte zone a țării, cu cantități între 20.000 de tone și 60.000 de tone. Guvernul Orban a anunțat la scurtă vreme de la instituirea interdicției exporturilor la cereale că renunță la această măsură și că va achiziționa cantități importante de cereale pentru a asigura securitatea alimentară a românilor, în condițiile în care ONU a avertizat deja că urmează o criză alimentară la nivel mondial.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.097 afisari

3 COMENTARII

  1. CARE-I PROSTUL SA-SI DEA MOACA GRAUL ??.TAMPITII AIA CARE CRED CA GRIUL DE PANIFICATIE SE DA
    CU 48 bani /KG N-AU CE CAUTA IN GUVERN !.100$ tona de griu era acum 30 de ani !!.

  2. La bursa cerealelor , in 2018 , pretul la grau era de 0,65 lei pe kilogram , asa il achizitiona Dragnea de la producatori .

    • Griul de furaj are un pret ,graul de panificatie alt pret ,iar griul de samanta este cel mai scump.
      Cand este an bun si obtii 5-6000kg/ha griu si primesti subventie de cel putin 250 euro/ha il dai cu 65 bani luat din camp si ajungi la cca 4000 lei /ha !!,cu ce-ai ramas ???.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger