AcasăNewsGuvernul Orban joacă țara la bursă

Guvernul Orban joacă țara la bursă

Noul Guvern ar putea pierde la bursă companiile românești

Premierul Ludovic Orban și-a anunțat intenția de a lista la bursă toate societățile românești cu capital de stat. Analiștii economici atrag atenția că jocurile la bursă sunt extrem de periculoase, existând riscul ca statul să piardă controlul pachetului majoritar de acțiuni.

Noul <a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagguvern title=Guvern data wpil keyword link=linked>Guvern<a> ar putea pierde la bursă companiile românești

Nu doar Hidroelectrica și CEC Bank vor fi listate la bursă, ci și celelalte companii cu capital majoritar de stat, a afirmat șeful Guvernului, Ludovic Orban. Intenția liberarilor ar putea avea însă consecințe foarte grave, susțin analiștii economici. ”Riscurile sunt ca aceste societăți să devină în mare parte sau în totalitate străine, pentru că listarea la bursă înseamnă capacitatea fiecărui investitor de a cumpăra acțiuni și sigur că ne putem trezi că CEC-ul nu mai este bancă românească, deși este cea mai importantă bancă românească din ultimii 150 de ani, ne putem gândi că și Hidroelectrica n-o să mai fie românească și așa mai departe. Dacă privim din punctul de vedere al globalismului, sigur că nu ne interesează, poate să vină oricine aici să facă ce vrea, să ia ce vrea și să cumpere ce vrea. Este însă nevoie de o îmbinare între aceste două elemente pentru că, deocamdată, România fiind o țară de mărime mijlocie în Europa, cu o economie subdezvoltată la nivel european, care ocupă penultimul loc, iar statul are încă un rol important. În condițiile în care România trebuie să micșoreze decalajul față de țările europene, statul trebuie să joace în continuare un rol major. Nu suntem încă în situația în care statul să fie exclus din economie, așa cum credeau liberalii români la începutul anului 1990. Ar mai fi trebuit să fie discutat, să fie interpretat acest aspect și în condițiile pieței libere europene, și de capital și de energie, și să vedem cum merg lucrurile. În jocul modern al pieței libere de acțiuni te poți aștepta oricând la măsuri speculatorii, fie la o investiție serioasă de capital, existând riscul ca statul să se trezească acționar minoritar, pentru că alții au forța financiară pe care tu, ca stat, nu o ai”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Statul, majoritar în marile companii din țările europene

Tendința la nivel european și mondial este ca statul să dețină cât mai multe companii strategice, teoria liberală cu privatizarea în masă fiind învechită, ne spune prof.dr.Mircea Coșea. ”Listarea la bursă nu este atât de simplă, nu se poate face de pe o zi pe alta, trebuie să existe un Guvern cu continuitate și cu sprijin parlamentar, asta e clar. Acum sigur că tendința asta liberală, care este de modă veche, de a avea toate societățile cu capital particular, nu trebuie luată foarte în serios, pentru că în plan mondial liberalismul s-a modificat foarte mult, iar proprietatea statului este în creștere în toate țările civilizate și dezvoltate. Statul nu mai este un gestionar prost, statul capitalist este un stat care lucrează după norme și principii moderne, tehnici foarte elaborate. Foarte multe societăți mari din lumea asta sunt cu capital majoritar de stat, cum sunt Renault, Airbus, industriile de armament din Europa Occidentală sau marile societăți de medicamente, care astăzi ocupă din ce în ce mai mult un loc central în noua structură  a economiei mondiale. Vorba asta că, pentru că suntem liberali, trebuie să privatizăm tot, începe să fie regândită în termeni moderni”, a mai afirmat prof.dr.Mircea Coșea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.898 afisari

7 COMENTARII

  1. Asta e și intenția lu Sică mandolină! Sa pierdem tot ! Ne mai face el o cîntare,de trubadur,al carui tata a fost securist torționar pînă-n 1989..E vorba de tatăl lu Sică mandolină…

  2. Misiunea guwernerului v orban i este clara: distrugerea si instrainarea a tot ce a mai ramas romanesc.

    • Recosc , iar am halit un govno aburit din veceul garii Tiraspol , e clar ca am sa mor de bulimie instrainata intr-un vagon de marfa tras pe linie moarta in gara Rabnita !

  3. Cata dezinformare ! Listarea la bursa presupune doar un pachet de 20-25% din intreg capitalul social.Astfel,indiferent de cine si cat cumpara,indiferent de pretul actiunilor,Statul Roman va avea peste 50% din actiuni si implicit controlul acestora…Este cazul Romgaz,Nuclearelectrica,Transgaz,Transelectrica,Conpet,care de ani sunt listate la bursa si sunt in continuare,controlate de stat,care a si beneficiat de dividende de la acestea…In schimb ,listarea la bursa va presupune un control si atentie mult mai mare si nu va mai permite unor „baieti destepti” -care aproape au falimentat Hidroelectrica,sa isi mai faca jocurile (inclusiv politice) murdare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger