AcasăNewsGuvernul Orban doarme. Prețul energiei electrice, la un pas de dezastru

Guvernul Orban doarme. Prețul energiei electrice, la un pas de dezastru

Fără o ordonanță a Guvernului, prețul energiei electrice va crește cu 30%

Vicepreședintele ANRE atrage atenția Executivului că trebuie urgent să emită o ordonanță pentru a evita un dezastru al prețurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie. Preocupat de campania electorală și de euforia post alegeri, Guvernul Orban nu face nimic pentru a opri explozia tarifelor pentru populație.

Fără o ordonanță a Guvernului prețul energiei electrice va crește cu 30

Guvernul Orban a atins un record absolut de nepăsare din toată istoria post-decembristă. Deși ședințele de Guvern, care intră în atribuția postului, se fac săptămânal, cu foarte rare excepții și acelea bine justificate, din 13 noiembrie acest executiv pare să nu mai funcționeze. Una dintre măsurile urgente pe care trebuie să le ia este cea legată de liberalizarea pieței energiei electrice. Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a avertizat că în mai puțin de 40 de zile expiră prețurile reglementate pentru populație la energia electrică și că, fără o ordonanță de urgență care să atenueze impactul, tarifele vor exploda de la 1 ianuarie. ANRE a propus, în două proiecte de ordine, o dereglementare în trei semestre a prețului la energie electrică, până în 2021, pentru ca acesta să fie suportabil pentru populație și, mai ales, pentru a da timp frunizorilor să cumpere energie la prețuri acceptabile. ”Timpul este din ce în ce mai scurt și sunt șanse din ce în ce mai mici să avem o modificare a legii”, a spus vicepreședintele ANRE.

Decizia Guvernului, așteptată de furnizori

Furnizorii de energie electrică stau acum în așteptarea unei decizii a Guvernului în ce privește liberalizarea totală sau în trepte a pieței. Aceștia admit că o liberalizare totală ar aduce creșteri importante ale valorii facturilor. ”Din punctul meu de vedere, într-adevăr trebuie luată o decizie rapid pentru că nu s-a prevăzut ce se întâmplă când Ordonanța 114 își încetează efectele, și anume dacă va fi o liberalizare totală. Este evident atunci că furnizorii care nu și-au luat energie până acum, pentru că nu știau cum va fi, liberalizare parțială, totală, vor fi nevoiți să meargă pe piață și să cumpere energie începând cu 1 ianuarie. Este o chestiune psihologică, în momentul în care va apărea o cerere foarte mare de energie pe piață prețurile vor crește. Eu cred că trebuie spus exact ce se va întâmpla. Dacă mâine, spre exemplu, apare o ordonanță de urgență și spune că va fi piața liberalizată complet, există luna decembrie la dispoziție pentru ca furnizorii să-și poată cumpăra energie, deși va fi relativ dificil, pentru că este foarte târziu. Sau dacă se va menține propunerea ANRE-ului de liberalizare treptată într-un an și jumătate, atunci furnizorii își cumpără energie cât au nevoie și restul se primește la reglementat. De aceea spun că este nevoie de o decizie a Guvernului, acest lucru este cel mai important, pentru că trebuie să știm ce se va întâmpla de la 1 ianuarie. Conducerea ANRE susținea că a solicitat de la Comisia Europeană o opinie prin care să le spună dacă ar fi de acord sau nu cu o liberalizare în trepte, dar că nu ar fi primit încă un răspuns. Oricum, liberalizarea pieței va aduce și creșteri ale prețurilor pentru energia electrică furnizată către consumatorii casnici”, ne-a declarat Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.328 afisari

6 COMENTARII

  1. I-a votat SRI-ul acum si Guvernul si Presedintele pot dormi linistiti ! Traiasca Partidul Comunist Liberal, care i-a sustinut !

  2. Pai tot sistemul energetic a fost al poporului(statului), hidrocentrale , distributie,termo etc. si kw socialist a fost 25 de bani, acum este aproape 90 de bani. Cine le-a dat voie sa vanda la smecheri ? Ca eu nu le-am dat. Piata libera, capitalism, democratie, alea ..alea… stiti ceva ? sa le lasam la altii. Ca sa nu mai vorbim ca la pretul asta nici-o unitate de productie din Romania nu va fi rentabila sau competitiva pe piata.

  3. Cine spune ca guwernerul ornam este preocupat de cresterea preturilor pentru populatie? Singura lui menire este bunastarea multinationalelor si a bancilor straine. Poporul? Daca s-a lasat prostit, sa-i fie de bine. Nu vedti ca de cate ori vine ciuma galbena la butoane, nu sunt bani? I-ati auzit vreodata pe psd-isti sa se planga ca nu au bani? Daca PSD ducera deficitul pana la cer, ca astia, urlau toti ca din gura de sarpe, inclusiv cloaca europeana. Acum, toata lumea, mucles. Ei apartin PPE….eheheeeee

  4. Sa va vedem cu deficitul la 8 % peste 4 luni Pana in primavara ajungem la sapa de lemn cu ,,geniile ”astea drogate Pana acum au fost depistati 2 drogati Raresu si strigoiu de la finante Cati oare vor mai urma sa fie depistati dintre aceste uriase genii PNListe Hai ca in primavara mergem la daramat guvernerul acesta de ticalosi criminali

  5. dar PinA ACUN TU CE AI PAZIT DE TE REFERI LA GUVERNUL ORBAN???UNDE AI FOST??? NU CUNOSTI GUVERNUL PSD-LOR??? N U STI CINE POARTA VINA ??? ZIARISTUL LUI PESTEW–FARA CAP

  6. Sa doarma somnul cel de veci !!!
    Iar daca e un somn pe un termen mai redus, tot acolo va ajunge in curind !!!
    Amin !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger