AcasăNewsGuvernul opreste majorarea pensiilor si blocheaza angajarile la stat pana in 2014!

Guvernul opreste majorarea pensiilor si blocheaza angajarile la stat pana in 2014!

Executivul blocheaza pana in 2014 angajarile in institutiile publice, sisteaza cresterea pensiilor si renunta la acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta, motivand cheltuieli suplimentare ridicate, potrivit unei strategii bugetar-fiscale a Guvernului publicata de Mediafax.

In urma deciziei, s-a motivat ca lipsa unui „cadru sustenabil” de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave la plata drepturilor sociale.

Prin blocarea ocuparii posturilor vacante in sistemul public, Guvernul estimeaza economii la cheltuielile de personal de 1,72 miliarde lei în 2012 şi 1,99 miliarde lei in 2013.

Economiile estimate din sistarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta sunt de 9,1 miliarde lei in 2012 si 9,6 miliarde lei in 2013.

Majorarea pensiilor era programata sa fie aplicata de la 1 ianuarie 2012

In ceea ce priveste majorarea pensiilor, aceasta era programata sa fie aplicata de la 1 ianuarie 2012, in conformitate cu noua lege a pensiilor ce a intrat in vigoare la inceputul acestui an. Legea prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.

Adrian Vasilescu:  Avem un decalaj prea mare intre numarul salariatilor si cel al pensionarilor

Rugat sa comenteze masurile puse la cale de Guvern in strategia bugetar-fiscala, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca de vina pentru taierile bugetare este decalajul prea mare dintre numarul salariatilor si cel al pensionarilor. El a tinut sa precizeze ca BNR nu are nimic de-a face cu aceasta strategie.

„Noi avem un decalaj drastic, foarte grav intre numarul de salariati si cel de pensionari. La noi sunt 4 milioane si ceva de salariati si 6 milioane de pensionari. Problema este ca salariatii, din salariile lor, fac depuneri in buget din care sunt platite pensiile. Niciodata banii care vin de la salariati pentru fondul de pensii nu ajung ca sa fie platite pensiile. Din alte capitole bugetare trebuie sa se faca in fiecare an transferuri ca sa poata fi platite pensiile. Acum, peste tot in lume, din America pana in Japonia, trecand prin Europa, toate tarile taie bugete. Eu ma indoiesc ca noi am putea sa scapam, sa nu taiem in continuare din cheltuielile bugetare. Cum sunt taiate aceste cheltuieli, de unde se ia si unde se adauga, asta este treaba Ministerului Finantelor. Dar nu au incotro, de taiat trebuie sa taie”, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Premierul Emil Boc se afla in vizita oficiala in China. Seful Executivului a refuzat sa dea detalii jurnalistilor despre  strategia ce a fost aprobata miercuri de Guvern.


author avatar
Dana Conerth
456 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger