AcasăNewsGuvernul nu va aloca nici in 2013 cupoanele sociale pentru prescolari si...

Guvernul nu va aloca nici in 2013 cupoanele sociale pentru prescolari si cei 500 de euro pentru nou-nascuti

(foto: romaniapozitiva)

Guvernul a amanat, pana la sfarsitul lui 2013, alocarea de cupoane sociale pentru educatie, destinate familiilor cu venituri mici. Totodata s-a decis si amanare acordarii celor 500 de euro pentru educatie permanenta a fiecarui nou-nascut.

(foto: romaniapozitiva)

Deciziile au fost luate de catre Guvern prin ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de marti.

O alta amanare este cea a termenului de la care trebuie asigurata finantarea de baza in invatamanul preuniversitar particular si confesional acreditat.

Legea educatiei adoptata in 2011 prevede ca statul trebuie sa asigure finantarea de baza pentru toti prescolarii si toti elevii din invatamantul general obligatoriu de stat, particular si confesional acreditat, in limitele costului standard pentru fiecare elev sau prescolar. Aceiasi lege stabileste ca statul sprijina educatia timpurie prin acordarea unor cupoane sociale in scop educational, familiilor care au venituri mici. Educatia anteprescolara se organizeaza in crese si, dupa caz, in gradinite si in centre de zi.

Legea educatiei mai prevede si ca statul trebuie sa sprijine dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei de 500 euro. Suma se acordata in scop educational in beneficiul titularului, din bugetul de stat si se depune intr-un cont de depozit deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului. Doar titularul contului va putea solicita acei bani, dupa varsta de 16 ani, cu acordul reprezentantului scolar. Banii se vor folosi strict in scopul pentru care au fost acordati.  Retragerea sumelor in alte conditii sau utilizarea acestora in alt scop constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an.

Aceste prevederi ale Legii Educatiei au mai fost amanate si de Guvernul Boc, in urma cu un an, astfel acordare de cupoane sociale si asigurarea finantarii de baza in educatie a fost amanata pana la sfarsitul lui decembrie 2012, iar sprijinul financiar de 500 euro trebuia sa fie alocat incepand cu anul 2013.

author avatar
Alina Costache
188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger