AcasăNewsGuvernul majoreaza cota de participare la FMI

Guvernul majoreaza cota de participare la FMI

Contributie. FM I va primi de la Romania o cotizatie de aproape un milliard euro

Guvernul a decis recent majorarea cotei de participare a Romaniei la capitalul social al FMI. Executivul a aplicat in acest mod o decizie a Consiliului guvernatorilor de anul trecut.

Contributie. FM I va primi de la Romania o cotizatie de aproape un milliard euro

In 2010, Consiliul guvernatorilor FMI a aprobat Rezolutia care prevede majorarea cotelor tarilor membre la capitalul social. “Nu este vorba de Pactul Fiscal, de contributia la acel fond care se constituie la nivelul Fondului Monetar pentru a ajuta tarile in dificultate, este vorba de a participa la majorarea capitalului social, o decizie din 2010 a tuturor actionarilor”, a precizat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Ca urmare a deciziei Guvernului, cota de participare a Romaniei se va majora cu 781,2 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST – asa numita “moneda” a FMI) adica aproximativ 900 milioane euro, de la 1,03 miliarde DST la 1,81 miliarde DST. Suma respective va fi suportata de Banca Nationala a Romaniei. Reamintim ca printre masurile convenite la summit-ul UE de la Bruxelles din luna decembrie se numara suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de catre statele UE, prin imprumuturi bilaterale. Autoritatile de la Bucuresti au precizat insa ca Romania nu va fi obligata sa contribuie la capitalizarea FMI, deoarece se afla printre tarile care au acord cu institutia financiara.

 

author avatar
Arpad Dobre
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger