AcasăNewsGuvernul intra in competitie cu bancile

Guvernul intra in competitie cu bancile

Prima de la stat pentru contul de economii Junior

Executivul introduce conturi de economii pentru toti tinerii romani cu varsta sub 18 ani, incepand din 2019. Titularii vor primi o prima de stat in valoare de 600 de lei, cu conditia ca suma depusa in anul respectiv in cont sa fie de minim 1.200 lei. Veniturile din dobanda, de 3% pe an, si din prima vor fi scutite de impozit.

Prima de la stat pentru contul de economii Junior

O miscare prin care statul va concura puternic produsele similare ale bancilor, care inca nu sunt suficient de extinse. Mai mult, in cazul unei depuneri anuale de 1.200 lei, bancile nu pot sa acorde prime care ajung pana la 50% din suma depusa intr-un an. Totodata, noul program guvernamental va rivaliza, intr-o oarecare masura, si cu sistemul bauspar,  de economisire/creditare de tip banca pentru locuinte, care prevede ca persoanele care economisesc cel putin 5 ani la o banca pentru locuinte vor primi o prima de la stat de 25% din suma depusa in acel an, dar nu mai mult de 250 de euro de persoana.
Programul, denumit „gROwth – Contul individual de economii Junior”, prevede ca  titularul contului poate fi orice copil care indeplineste cumulativ conditiile sa fie cetatean roman si sa nu fi implinit varsta de 18 ani. Contul individual de economii Junior se deschide pe numele copilului, automat la unitatile Trezoreriei Statului, fara a fi necesara o cerere din partea unuia dintre parinti, a altui reprezentant legal al copilului sau imputernicitului acestora. Sumele existene in cont nu pot face obiectul unei executari silite sau al unei alte tranzactii, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sanctiunea nulitatii actelor respective. Sumele depuse anual in cont nu vor putea depasi un plafon maxim reprezentand echivalentul in lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.  In cazul in care la finele anului calendaristic suma depusa in anul respectiv este mai mica decat suma minima de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiaza de prima de stat, dar pentru soldul contului se acorda dobanda”, mai prevede proiectul guvernamental. Banii vor putea fi retrasi atunci cand copilul implineste varsta de 18 ani sau inainte de termen in cazul unor probleme grave de sanatate ori a decesului minorului. Pentru copii  institutionalizati, statul va fi cel care va asigura depunerea minima de 1.200 de lei anual.

author avatar
Andrei Coman
227 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger