AcasăNewsGuvernul instigă la deturnare de fonduri

Guvernul instigă la deturnare de fonduri

Investițiile drumurilor, aruncate în sarcina primăriilor pe motiv ca CNAIR cheltuie prea mulți bani cu ele

Primarii localităților acuză Guvernul că îi instigă la deturnare de fonduri, după apariția în Monitorul Oficial a modificărilor la Ordonanța privind regimul juridic a drumurilor. Executivul obligă autoritățile locale să folosească bani din bugetul propriu pentru a întreține elementele componente ale drumului aflate în afara acostamentelor, care sunt în proprietatea altor entități.

Investițiile drumurilor aruncate în sarcina primăriilor pe motiv ca CNAIR cheltuie prea mulți bani cu ele

Ordonanțele Guvernului Orban, făcute pe genunchi, obligă autoritățile să intre sub incidența legii penale pentru deturnare de fonduri. Potrivit Ordonanței nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, fac parte integrantă din drum: podurile, viaductele, pasajele denivelate, tunelurile, construcțiile de apărare și consolidare, trotuarele, pistele pentru cicliști, locurile de parcare, oprire și staționare, indicatoarele de semnalizare rutieră și alte dotări pentru siguranța circulației, terenurile și plantațiile care fac parte din zona drumului, mai puțin zonele de protecție. Totodată, zona drumului public cuprinde: ampriza, zonele de siguranță și zonele de protecție ampriza fiind suprafața de teren ocupată de elementele constructive ale drumului: parte carosabilă, trotuare, piste pentru cicliști, acostamente, șanțuri, rigole, taluzuri, șanțuri de gardă, ziduri de sprijin și alte lucrări de artă. Modificările făcute acestei ordonanțe privesc însă doar articolul 38 care, în noua sa formă, prevede că ”pe sectoarele de drumuri publice aflate în intravilanul localităților, autoritățiile administrației publice locale sunt obligate să efectueze întreținerea elementelor componente ale drumului aflate în afara acostamentelor”, fără a schimba și regimul prorpietății acestora. Până la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, articolul 38 prevedea doar că”pe sectoarele de drumuri publice, care traversează localități rurale, locuitorii sunt obligați să întrețină șanțurile, rigolele, podețele de la intrările în curți, plantațiile, trotuarele sau căile pietonale din dreptul locuințelor și al terenurilor pe care le dețin. Supravegherea îndeplinirii sau a neîndeplinirii acestor obligații revine autorităților administrației publice locale”.

”Nu avem cum să aplicăm legea”

Primarii susțin că le este imposibil să aplice acest actul normativ în această formă, pentru că ar încălca legea. ”Șanțurile, rigolele, trotuarele, podețele fac parte din drumul respectiv, iar proprietarul drumului este ori consiliul local, ori consiliul județean ori Direcția Națională de Drumuri. Sunt foarte multe localități din țară, în special în mediul rural, prin care trec drumuri județene, naționale și chiar europene, iar legea nu permite folosirea banilor din bugetul local pentru a face ordine pe proprietatea altuia. Nu poți să deturnezi fonduri din banii localității pentru a face investiții sau reparații la un drum național sau județean. Nu este legal să consumi bani publici locali pentru alt proprietar. Ar trebui să legifereze și proprietatea drumului, să treacă porțiunea de drum județean, național sau european în proprietatea localităților prin care trece. Sau să treacă podurile, rigolele, trotuarele și toate celelalte în proprietatea localităților, altfel nu avem cum să aplicăm acest act normativ. Pentru că eu nu pot nici autorizație de construcție să obțin pe proprietatea altuia. Așa aș putea și eu să dau o dispoziție pentru Consiliul Județean să-mi repare drumul comunal, dar el nu poate să facă o investiție pe alte proprietăți. Pe lângă problema deturnării de fonduri mai este și faptul că primăriile nu au bani pentru asemenea investiții, sunt multe primării care supraviețuiesc de pe o zi pe alta”, ne-a declarat Ștefan Moscu, vicepreședinte al Asociației Comunelor din România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.090 afisari

1 COMENTARIU

  1. Atâta pot mari specialiști liberali? În doar 4 luni au dat dovada marii lor incompetențe. Și când te gândești cum făceau spume la gură ei și propagandiști de serviciu făcându-i proști, incompetenți și penali pe pesedei!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger