AcasăNewsGuvernul impune noi obligații românilor din Diaspora. AMENZI USTURĂTOARE

Guvernul impune noi obligații românilor din Diaspora. AMENZI USTURĂTOARE

Cetățenii României plecați în Diaspora vor fi obligați să justifice proveninența sumelor mai mari de 2.000 de euro pe care le trimit rudelor sau prietenilor din țară. Datele ajung la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Astfel, autorităţile pot opera chiar verificări suplimentare, pentru a vedea dacă sumele au fost obţinute legal. Aceiaşi oficiali trebuie să fie informaţi şi când românii cumpără sau vând bunuri mai scumpe de 10 mii de euro. Cei din Diaspora se simt direct vizaţi de schimbări.

Nicu este unul dintre cei peste 700 de mii de români care lucrează în domeniul construcţiilor, în străinătate. Este plecat în Marea Britanie de aproape opt ani şi spune că aproape tot câştigul său ajunge în ţară.

Autoritățile susțin că verificarea vizează depistarea finanțării unor activități suspecte, cum ar fi cotizații către diverse grupări teroriste sau afaceri ilegale.

Firmele şi instituţiile financiare care nu se supun regulilor pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri. Anul trecut au fost raportate 12.000 de tranzacţii suspecte. În jur de 1.500 au fost înaintate organelor de justiţie.

„Dacă soţia e acasă şi primeşte banii pe care eu îi trimit de acolo; eu nu trebuie să îi trimit şi justificarea: «de unde provin banii» Eu nu am nicio datorie de a justifica banii câştigaţi în străinătate faţă de statul român. Statul român nu mă ajută pe mine cu absolut nimic”, a replicat Nicu, român muncitor în Marea Britanie

Greşit, spun autorităţile. Cine transferă sume mai mari de 2.000 de euro are şi obligaţia de a declara sursa banilor. Informaţiile vor ajunge, atât prin intermediul instituţiilor bancare, cât şi a avocaţilor, notarilor sau dezvoltatorilor direct la Oficiul Naţional de Combatere a Spălării Banilor.

Daniel Marius Staicu, președintele Oficiulului Național de Prevenire și Combatere a spălării banilor, a transmis că „numai în situaţia în care se constată suspiciuni de săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor sau finanţarea terorismului, conform legii, se informează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Sursa foto: Facebook

author avatar
Filip-Mihael Bodoc