AcasăNewsGuvernul forțează majorarea tarifelor RCA

Guvernul forțează majorarea tarifelor RCA

Șoferii care locuiesc în orașe aglomerate pot fi încadrați la asigurați cu risc ridicat

Executivul a decis să liberalizeze în totalitate tarifele polițelor RCA, scoțând limita de 25% pentru cheltuieli administrative permise firmelor de asigurări. Totodată, se renunță și la plafonarea tarifelor pentru asigurații cu risc ridicat, fapt care va produce o explozie a prețurilor la această categorie, în care pot intra majoritatea șoferilor din România.

Șoferii care locuiesc în orașe aglomerate pot fi încadrați la asigurați cu risc ridicat

Guvernul României a depus la Senat un proiect de modificare a Legii RCA din 2017 în care introduce eliminarea limitei de 25% pentru cheltuielile administrative ale firmelor de asigurări din tarifele polițelor de asigurare. Măsura va conduce la o majorare semnificativă a polițelor RCA, în avantajul firmelor de asigurări. În justificarea emiterii acestor modificări ale legislației, Executivul invocă posibile încălcări ale unor directive europene. ”Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană a transmis în data de 20.07.2018 statului român o scrisoare de informare cu privire la deschiderea de către Comisia Europeană a procedurii de punere în întârziere în cauza 2018/4075, având ca obiect legislația în vigoare în România referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane (RCA) și posibila încălcare, prin unele dispoziții conținute în aceasta, a unor prevederi ale Directivei 2009/13 8/CE și ale Directivei 2009/103/CE. Conform scrisorii de punere în întârziere, Comisia Europeană consideră că, prin menținerea unor articole din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto și din Norma A.S.F. nr.20/2017 privind asigurările auto din România, nu au fost îndeplinite obligațiile care revin României”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ elaborat de Guvern. În opinia Comisiei Europene, noua legislație în domeniul asigurării auto, adoptată în 2017, a introdus o serie de obligații, în special obligația asigurătorilor de notificare prealabilă sistematică a modificărilor aduse primelor de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), limitarea ponderii costurilor administrative și de vânzare la calcularea primelor de asigurare, obligația ca plafoanele pentru primele platite de clienții cu risc ridicat să fie calculate pe baza „tarifelor de referință”, precum și limitarea criteriilor de segmentare în funcție de riscuri la cele de care asigurătorii pot ține seama la calcularea primelor lor, toate aceste prevederi fiind incompatibile cu Directiva 2009/138/CE (Solvabilitate II).

Tarifele pentru asigurații cu risc ridicat, fără plafonări

Potrivit actualei Legi RCA, asiguratul cu risc ridicat este persoana care, pe baza încadrării în clasele de risc pentru care cel puțin 3 asigurători RCA ofertează un tarif de primă de N ori mai mare decât tariful de referință calculat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR); factorul „N” este stabilit de către BAAR, cu aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară și este calculat pentru un vehicul cu aceleași caracteristici tehnice cu cele ale vehiculului pentru care se solicită asigurarea, precum și pentru aceeași clasă de bonus-malus a asiguratului /utilizatorului. Printre criteriile stabilite de firmele de asigurări pentru încadrarea unei persoane la risc ridicat se numără vârsta șoferului și experiența, sexul, starea civilă, detalii ale autovehiculului, teritoriul unde este condus, educația (incluzând cursuri de conducere defensivă), istoricul accidentelor și al încălcării legislației rutiere, precum și domeniul de activitate în cazul asiguraților persoane juridice. Potrivit modificărilor propuse de Guvern, se elimină obligația BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat. Totodată, propunerea vizează și eliminarea obligației Autorității de Supraveghere Financiară de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienților de majorare și/sau corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, condiții în care calculul va avea în vedere respectarea principiilor actuariale general acceptate.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.669 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cum statul are de castigat de pe urma hotiilor din asigurari ,cu cat vor creste tarifele automat le cresc si impozitele pe venit la firmele de asigurari,asa ca romani pregatitiva de noi etape de jumulire a veniturilor voaste probabile.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger