AcasăNewsGuvernul face promisiuni fara numar catre FMI

Guvernul face promisiuni fara numar catre FMI

Sefa misiunii FMI la Bucuresti, Andrea Schaechter,a primit asigurari ca Romania nu va adopta legea falimentului personal

Recentele negocieri cu FMI, incheiate de autoritatile de la Bucuresti in pozitia ghiocelului au configurat o scrisoare de intentie cu promisiuni fara numar pe carca romanilor: taxe majorate, cresteri salariale –dupa incasari la buget, restructurarea agresiva a CFR Marfa, reducerea personalului bugetar etc.

Sefa misiunii FMI la Bucuresti, Andrea Schaechter,a primit asigurari ca Romania nu va adopta legea falimentului personal

Scrisoarea de intentie incheiata recent cu FMI nu lasa loc interpretarilor. Statul roman s-a angajat ferm sa obtina mai multi bani la buget (inclusiv prin CAS pe chirii), sa nu adopte legea falimentului personal, sa reduca personalul administrativ si sa inchide unele „gauri negre” din economie.

CFR Marfa, restructurata agresiv

Intrucat CFR Marfa nu a fost privatizata in timpul convenit cu FMI, statul s-a angajat sa ia masuri drastice, precizand ca va restructura agresiv compania si  o va privatiza pina in mai 2015. De asmenea, Ministerul Transporturilor a promis ca fie va inchiria, fie va inchide peste 1.600 de kilometri de linii de cale ferata.

Taxele locale, nelimitate

Guvernul a promis FMI ca nivelul taxelor locale platibile de cetateni va fi lasat la latitudinea primariilor, majorarile nemaifiind limitate anual. In prezent, legea prevede cresteri ale taxelor locale de maximum 20% pe an, dar aceasta restrictie se va mentine in 2014 doar pentru firme.

Majorari salariale, dupa incasari

Autoritatile s-au angajat in in scrisoarea de intentie ca vor conditiona majorarea salariilor din sectorul public de evolutia incasarilor la buget. Cheltuielile cu salariile bugetarilor vor creste, teoretic, cu un miliard de lei in 2014, dar jumatate din aceasta suma va fi distribuita in al doilea semestru si depinde de evolutia veniturilor incasate de stat.

author avatar
Arpad Dobre
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger