AcasăNewsGuvernul discută un proiect de lege cu măsuri privind starea de alertă

Guvernul discută un proiect de lege cu măsuri privind starea de alertă

Șeful Executivului a anunțat, încă de la începutul reuniunii de luni a Cabinetului pe care îl conduce că în cadrul ședinței se va dezbate un proiect de lege pregătit în contextul epidemiei COVID-19 și a recentei decizii a Curții Constituționale privind amenzile date în perioada stării de urgență.

„CCR s-a pronunțat asupra unei sesizări care a fost depusă de Avocatul Poporului, iar în urma deciziei CCR practic suntem în situația în care această instituție a lipsit autoritățile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficiență împotriva răspândii epidemiei (…). Pe data de 15 se va încheia starea de urgență (…). Noi trebuie să avem garanția că vom avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea pe care am desfășurat-o în ultimele trei luni”, a anunțat Ludovic Orban, la începutul ședinței de luni a Executivului.

Cât privește motivul pentru care s-a ales această soluție – a unui proiect de lege ce vizează starea de alertă ce ar urma să se instituie după ce România va ieși din starea de urgență – premierul a argumentat că „este clar că decizia CCR ne limitează foarte mult marja de mișcare și pentru a avea deplina legitimitate pentru a putea menține acele restricții care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătății românilor am decis să elaborăm, să înaintăm acest proiect de lege”.

Totodată, i-a pus în vedere ministrului de Interne că Avocatul Poporului a sesizat CCR și în privința reglementărilor care privesc starea de alertă. „Trebuie să fim pregătiți pentru că termenul de judecare la CCR este miercuri, pe 13 mai”, a subliniat Orban. „Suntem pregătiți și joi vă prezentăm formula pe abordare”, a sunat răspunsul lui Marcel Vela.

Ce a anunțat Predoiu

În prezentarea făcută în cadrul ședinței de Guvern, liberalul Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a făcut trimitere la măsurile conținute de acest proiect de lege. „Scopul acestei legi este protejarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor în contextul pandemiei SARS-CoV2, viaţă şi sănătate care reprezintă valorile fundamentale şi drepturile fundamentale în constelaţia drepturilor recunoscute de Constituţie. Proiectul de lege cuprinde prinde o serie de măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, măsuri care să organizeze desfășurarea unor activități economico-sociale și din cadrul instituțiilor publice astfel încât sănătatea și viața cetățenilor să fie protejate într-un mod coordonat și coerent, lăsând, totodată, libertatea de a se desfășura aceste activități în contextul dat. În ceea ce privește structura proiectului, el are o parte generală, dispoziții generale, care-i definește sfera de aplicare în ceea ce privește măsurile, în ceea ce privește adresabilitatea ca persoane, dar și durata în timp. Este vorba de un proiect de lege care se adresează duratei de stare de alertă. În același timp este un proiect flexibil, care, printr-o normă cadru, lasă la dispoziția autorităților, în viitor, posibilitatea de a apela la astfel de măsuri în cadrul unor alte epidemii, dacă va fi cazul, dar numai în starea de alertă. (…) Sunt în general măsuri care se cunosc de către opinia publică, au fost publicate inclusiv în ziua de vineri pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne și nu reprezintă o notate din acest punct de vedere”, a precizat, între altele, ministrul Justiției.

128 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger