AcasăNewsGuvernul da restul de bani pentru "Cumintenie". Si infiinteaza Fondul Brancusi

Guvernul da restul de bani pentru „Cumintenie”. Si infiinteaza Fondul Brancusi

S-a risipit orice urma de dubiu in privinta completarii sumei necesare achizitionarii – in timp util- a sculpturii „Cumintenia Pamantului”. Astfel ca diferenta de la 1.273.668 de euro – cat anunta Guvernul ca s-a strans prin campania „Brancusi e al meu” – si pana la 6 milioane de euro va proveni de la stat.

De vreme ce prin procedura de subscriptie publica s-a reusit doar strangerea unei parti mici din cele 6 milioane de euro cat s-ar fi intentionat a se aduna, in completarea celor 5 milioane atribuite din prima, de la Palatul Victoria, acestui demers, se vehiculau doua ipoteze- fie ca perioada in care se puteau face donatii sa fie prelungita, fie ca Executivul sa completeze suma lipsa.

Iata ca miercuri s-a aflat ca a doua varianta este cea valabila, fara urma de dubiu. Mai exact, in sedinta saptamanala a Cabinetului Ciolos, s-a adoptat o Ordonanta de Urgenta, prin care s-a oficializat faptul ca diferenta intre sumele donate de peste 100.000 de romani in cele mai bine de patru luni de subscriptie publica (indeosebi in ultimele saptamani ale campaniei-n.r.) si cele 6 milioane de euro necesare achizitionarii lucrarii lui Brancusi va fi acoperita din bugetul Ministerului Culturii. Ceea ce inseamna ca sculptura, odata cumparata de stat, va ramane in circuitorul public si va fi expusa intr-un muzeu din Bucuresti.

Apare Fondul Brancusi

Ar mai fi de precizat un aspect: odata incheiata misiunea campaniei denumite „Brancusi e al meu”, Guvernul are de gand sa infiinteze Fondul Brancusi. Care sa fie gestionat de o institutie din subordinea Ministerului Culturii (MC), in speta Administratia Fondului Cultural National, si care sa ajute, prin resursele adunate – din „donatii si alte liberalitati”, din sponsorizari, dar si din bugetul de stat, mai precis al MC- la cumpararea, de catre stat, a unor opere de arta.

Din comunicatul Guvernului rezulta faptul ca ideea infiintarii acestei fundatii a venit „avand in vedere coeziunea sociala creata in jurul operei “Cumintenia Pamantului“”, dar si in ideea de a incuraja „implicarea societatii in sustinerea actului cultural”.

Gata cu „Brancusi e al meu”! Apare „Fundatia Brancusi”

Guvernul da retul de bani pentur „Cumintenia Pamantului”. Si infiinteaza Fondul Brancusi

S-a lamurit orice urma de dubiu in privinta completarii sumei necesare achizitionarii – in timp util- a sculpturii „Cumintenia Pamantului”. Astfel ca diferenta de la 1.273.668 de euro – cat anunta Guvernul ca s-a strans prin campania „Brancusi e al meu” si pana la 6 milioane de euro va proveni de la stat.

De vreme ce prin procedura de subscriptie publica s-a reusit doar strangerea unei parti mici din cele 6 milioane de euro cat s-ar fi intentionat a se aduna, in completarea celor 5 milioane atribuite din prima, de la Guvern, acestui demers, se vehiculau doua ipoteze- fie ca perioada in care se puteau face donatii sa fie prelungita, fie ca Executivul sa completeze suma lipsa.

Iata ca miercuri s-a aflat ca a doua varianta este cea valabila, fara urma de dubiu. Mai exact, in sedinta saptamanala a Cabinetului Ciolos, s-a adoptat o Ordonanta de Urgenta, prin care s-a oficializat faptul ca diferenta intre sumele donate in cele mai bine de patru luni de subscriptie publica (indeosebi in ultimele saptamani ale campaniei-n.r.) si cele 6 milioane de euro necesare achizitionarii lucrarii lui Brancusi va fi acoperita din bugetul Ministerului Culturii. Ceea ce inseamna ca sculptura, odata cumparata de stat, va ramane in circuitorul public si va fi expusa intr-un muzeu din Bucuresti.

Apare Fondul Brancusi

Ar mai fi de precizat un aspect: odata incheiata misiunea campaniei denumite „Brancusi e al meu”, Guvernul are de gand sa infiinteze Fondul Brancusi. Care sa fie gestionat de o institutie din subordinea Ministerului Culturii (MC), in speta Administratia Fondului Cultural National, si care sa ajute, prin resursele adunate – din „donatii si alte liberalitati„, din sponsorizari, dar si din bugetul de stat, mai precis al MC- la cumpararea, de catre stat, a unor opere de arta.

Din comunicatul Guvernului rezulta faptul ca ideea infiintarii acestei fundatii a venit „avand in vedere coeziunea sociala creata in jurul operei “Cumintenia Pamantului“, dar si in ideea de a incuraja „implicarea societatii in sustinerea actului cultural„.

author avatar
Cristina Stefan
98 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger