AcasăNewsGuvernul bagă țara în carantină

Guvernul bagă țara în carantină

Orban și Iohannis anunță măsuri și mai dure după 15 mai

Interdicția de a părăsi localitatea, măsură anunțată mai întâi de premierul Orban și apoi confirmată de președintele Iohannis, este de o gravitate uriașă, care se pare că nu a fost încă asimilată de români. Practic, fiecare localitate va intra în carantină, pe modelul Sucevei, introducându-se o interdicție și mai dură după cele două luni de restricții.

Relaxarea anunțată inițial de președintele Klaus Iohannis pentru 16 mai s-a transformat, treptat, cu fiecare declarație a celor aflați la conducerea țării, într-o perioadă cu și mai multe restricții. Cea mai gravă dintre acestea este însă interdicția de a părăsi localitatea de reședință, care presupune carantină totală pentru tot teritoriul României. O portiță au lăsat însă președintele și premierul, care au afirmat că se poate ieși pentru motive întemeiate. Iar dacă ne uităm la precedentele create, un motiv bine întemeiat este doar culesul sparanghelului în Germania, pentru care s-au dat bilete de voie pentru ieșirea din Suceava strict carantinată. Mai îngrijorător de atât este că premierul Orban a început deja să vorbească despre posibilitatea nu numai de a institui după 15 mai starea de alertă, cum a afirmat Iohannis, ci chiar prelungirea stării de urgență. „Facem o evaluare a riscurilor în funcție de deplasare pentru a putea stabili care sunt tipurile de deplasări în afara localității pe care le vom permite. În ceea ce privește sezonul turistic, e prematur să facem anunțul sau să luăm decizii. Ne-am dori ca să existe posibilitatea reală ca oamenii să-și petreacă concediile în destinații de vacanță, dar nu se poate anunța acum cu certitudine dacă se va da drumul la activități. Asta va depinde de evoluția epidemiologică. Sunt analizate toate posibilitățile: de la prelungirea stării de urgență, instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major și varianta în care nu va fi necesară nicio formă specială. Decizia o vom lua pe măsură ce ne apropiem de data de 15 și decizia va depinde de evoluția epidemiei”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban. Ce este însă foarte cert din comunicările șefilor de stat și de Guvern este că nimic nu se știe. Că trebuie să așteptăm și să ne uităm la evoluția pandemiei, deși nimic până acum nu a dat vreun semn că ne-am îndrepta spre ceva mai grav.

Industria de turism, bulversată total

Reprezentanții industriei de turism din România sunt complet șocați de ultimele declarații ale președintelui și ale premierului, care contrazic anunțul de relaxare a restricțiilor după 15 mai. ”Vedem că președintele Iohannis a spus una și prim-ministrul a spus alta. Românii au început deja să-și facă rezervări după ce l-au auzit pe Iohannis care a spus că 15 mai este ultima zi de restricții. Nu am cunoștință despre ce intenționează președintele, pentru că așteptăm să vedem ce va hotărî Guvernul. Până nu vine o nouă ordonanță care să stabilească restricții sau relaxări, noi, practic, nu știm ce să mai înțelegem. Ministrul Economiei, cu care noi lucrăm, până acum două zile declara că, din 16 mai, se vor deschide și terasele, pentru că oamenii vor călători. Este un haos total și nu avem ce să înțelegem din ce se întâmplă. Oamenii se pregătesc să deschidă terasele și plajele pe Litoral, iar Administrația Națională Apele Române a început deja amenajarea plajelor. Până acum, oamenii au putut călători cu declarația pe propria răspundere peste tot, în orice oraș, se puteau caza la orice hotel, că hotelurile nu au fost deloc închise cum crede Iohannis, și puteau mânca doar în regim de room-service. Dacă interzici oamenilor acum să iasă din localitate înseamnă că vei carantina toate orașele, ceea ce nu s-a făcut până acum”, ne-a declarat Corina Martin, președintele Federației Asociaţiilor de Promovare Turistică din România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.313 afisari

9 COMENTARII

  1. Hei ,treziti-va !!..dle vela ,catre granita se indreapta un convoi de basculante cu pamant din ardeal!!..ne fura ungurii ardealul!!..vorba lui nea costel,sa-l ia ,dar sa ne lase prunii!!!

    • Hei , treziti-va !! eu , un mancurt stalinist rapanos , visez sa mi se aduca la nas molotovuri cu prune sa le duc la povarna si sa fac tuica . Sunt un biet boschetar din Rabnita ramas fara copici sa-mi cumpar hleb , mahoarca si samagon , daca nu postez la ghiotura o sa-mi cante greierii in burta si voi fi obligat sa tugui botoxul pentru colectarea de laptisor de matca uman .

  2. An peste 65 ani cind pot sa ma deplasez la500km distanta de Bucresti unde am o proprietae casa livada si gradina 2000m2Falcusan

    • Am peste 65 ani cand pot sa ma deplasez la500km langa Cluj unde am o proprietate casa livada si gradina 2000m2 Eu locuiesc in Bucuresti,madeplasez cu auto proprietate.

  3. Nea Valer , de la Bucuresti la proprietatea din Suceava sunt vreo 500 km , te intereseaza daca a inflorit covidu in livada ? Asteapta sa dea drumu la plimbari in Cismigiu , proprietatea poti sa o vizitezi cand este eradicata pandemia .

  4. sa se bage ei undeva unde sa nu i ajunga furia populara ,asta sigur ,sigur pt ca daca vor cadea cei mai mari ca ei care au sechestrat cetatenii ei ce vor fi??????

  5. Probleme sunt pe tot mapamondul. Uite in cel mai luxos stat din lume California plajele probabil ca vor fi inchise, si e mult mai cald.
    Pe de alta parte domnul Rafila reprezentantul Romaniei la Oms a spus ca Romania sta f bine la corona.
    Deci cu cap poti lasa oameni 2 ore pe plaja cu masca. Numa ca daca te bronzezi… O sa ai pe gura ca la sutien o maaare pata alba…
    Se pare ca particulele de praf sunt f responsabile de transmisia ultrarapida la corona.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger