AcasăNewsGuvernul, acuzat că blochează distribuția alimentelor

Guvernul, acuzat că blochează distribuția alimentelor

Fără amânarea plății ratelor bancare, firmele de distribuție intră în colaps

Aproape jumătate din populația României ar putea rămâne fără alimente din cauza blocării lanțului de aprovizionare pentru magazine. Asociația Companiilor de Distribuție Bunuri din România (ACDBR) acuză Guvernul că nu ia măsuri concrete pentru sistarea plății ratelor bancare, fapt care are drept consecință falimentarea sectoarelor de producție și distribuție a alimentelor.

Fără amânarea plății ratelor bancare firmele de distribuție intră în colaps

Riscul de aprovizionare în amonte și în aval și, implicit, riscul major de securitate alimentară este extrem de mare în acest moment, avertizează ACDBR, asociația care distribuie alimente către magazinele de proximitate și retailerii independenți, care deservesc circa 50% din populația țării.”Membrii ACDBR au stocuri de marfă pentru maximum 30 de zile, iar stocurile de alimente de strictă necesitate (făină, mălai, ulei, orez etc) sunt aproape epuizate. Există un risc de neîncasare a creanțelor de la clienți de 100% din HORECA (rețeaua hotelieră, a restaurantelor și cantinelor) și de cca. 30 – 40% de la micile magazine. Totodată, există riscuri de intrare în carantină generate de posibile îmbolnăviri cu Covid 19 ale angajaților și sistarea funcționării firmelor pe durată nedeterminată, precum și de trimitere în șomaj și/ sau de concedieri ale angajaților și risc de intrare în insolvență/ faliment din cauza incapacității de plată generate de neîncasarea creanțelor din piață”, se arată într-un comunicat al Asociației Companiilor de Distribuție Bunuri din România. Reprezentanții acesteia cer urgent Guvernului crearea unor mecanisme prin care plata salariilor și a contribuțiilor angajaților și angajatorilor să fie suportate de la Bugetul de Stat pe perioada inactivității economice generată de efectele carantinei, amânarea plăților TVA și impozitului pe profit până la data scadenței lunii imediat următoare ieșirii din carantină, interzicerea popririlor pe conturile companiilor timp de 90 de zile după ieșirea din starea de urgență, precum și suspendarea plății ratelor și dobânzilor pentru credite pe perioada carantinei.

Stocurile, insuficiente

Distribuitorii susțin că nimeni nu lucrează pe stocuri mai mari de o lună- o lună și jumătate, nici măcar supermaketurile, pentru că nu există capacitate de depozitare. Micii distribuitori au stocuri epuizate, urmând ca aceștia să primească alimentele de strictă necesitate, pe măsură ce vor fi procesate, pentru că ele se găsesc în depozite doar ca materii prime.”Problemele în momentul acesta sunt generate de apetența foarte mare a populației de a se aproviziona pe termen lung și au scăzut produsele la raft, se diminuează și stocurile. Avem relații stabile, deocamdată, cu furnizorii din România, dar și de peste graniță. Producătorii din România lucrează la capacitate maximă, dar există o îngrijorare din punctul de vedere al siguranței economice a firmelor furnizorilor. În agricultură dacă ai oprit activitatea este foarte grav, iar în industria alimentară, la fel. Dacă îți iese un caz de coronavirus în firmă riști să trimiți toți angajații la izolare. Nu vreau să alertez populația, nu acesta este scopul meu, scopul meu este să arăt că fără măsuri luate urgent de Guvern în ceea ce înseamnă protecția populației din punct de vedere al circulației pe stradă, al sănătății și din punct de vedere al securității alimentare, există un risc major de securitate națională. Pentru că degeaba am oameni sănătoși în case, dacă nu se pot aproviziona. Distribuția este foarte importantă în lanțul alimentar, iar ruperea lanțului alimentar generează risc major de securitate alimentară. Lipsa reacției Guvernului în ce privește suspendarea ratelor și dobânzilor bancare este extrem de gravă, era prima măsură pe care trebuia să o ia. În 2008-2009, când a fost criza, băncile au fost ajutate pe plan mondial, acum este rândul lor să suporte această criză economică mondială. Noi în acest moment avem stocuri date în HORECA și nu încasăm. Apoi, avem TVA la facturare și nu s-a stopat plata TVA-ului. Degeaba îmi dă 75% ajutor de șomaj tehnic din care eu trebuie să plătesc contribuțiile. Dacă scopul guvernului liberal este doar protecția angajaților, mă tem că ar trebui să-și schimbe denumirea. Nu s-a luat nicio măsură activă în ce privește protecția firmelor”, ne-a declarat Ovidiu Gheorghe, președintele ACDBR.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.677 afisari

2 COMENTARII

  1. Sincer sa fiu in zonele din care cumpar se gaseste de toate. Am observat totusi ca lipseste spirt in multe farmacii si magazine dar si faina. Managerii economistii serviciile si politicienii sa fie f atenti la acest aspect.

  2. La fel ranul ordonat dar si limitarea unor produse la casa face respirabila munca vanzatorului de magazin gasind de yoate la raft. Totusi vreau sa mai remarc un aspect. In Constanta a fost bataie pe sacii de cartofi?. Asta in conditiile in care in Harghita si Covasna ei incoltesc si putrezesc si nu se uita nimeni la ei… E bine ca primaru Constanti sa stie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger