AcasăNewsGuvernul a semnat in alb o amenda de 130 milioane de euro...

Guvernul a semnat in alb o amenda de 130 milioane de euro

Guvernul Ungureanu a avizat favorabil saracirea ”automata” a populatiei

Guvernul a aprobat ieri semnarea de catre Romania a Tratatului de guvernanta fiscala initiat de UE. Tratatul va impune restrictii bugetare dure, iar tara noastra trebuie sa-si modifice Constitutia si poate fi amendata automat cu 130 milioane de euro.

Guvernul Ungureanu a avizat favorabil saracirea ”automata” a populatiei

Protocolul de aderare la Tratatul de guvernanta fiscala a fost semnat, in urma cu o saptamana, de liderii coalitiei, dar si opozitia este de acord cu prevederile documentului.

Pe scurt, Tratatul impune regula unui deficit maxim de 3% si a unei datorii publice de cel mult 60% din PIB, cu mecanisme ”automate” de conformare si sanctionare. Romania va trebui sa includa aceste prevederi de baza in Constitutie. Daca deficitul bugetar este depasit – iar acesta se apropie acum vertiginos de cifra fatidica de 3% din PIB, mai ales ca 2012 este an electoral – Romania poate fi amendata imediat de Comisia Europeana cu 0,1% din PIB, respectiv cu 130 milioane de euro.  Dar tara noastra risca ”automat” si alte sanctiuni.

Sanctiuni automate

Fiecare tara membra trebuie sa adopte legi care sa corecteze ”automat” derapajele privind nivelul deficitului structural. Aceste legi trebuie fie sa scada cheltuielile bugetare (la sanatate, invatamant, infrastructura etc), fie sa majoreze taxele (impozite pe venit, TVA etc), fie ambele. In oricare dintre aceste scenarii, cel care pierde este cetateanul de rand, care poate saraci ”automat” din cauza unor decizii economice gresite sau populiste luate de guvern.

author avatar
Arpad Dobre
374 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger