AcasăNewsGuvernul a dat-o în bară cu matematica. 2x2 fac 3!

Guvernul a dat-o în bară cu matematica. 2×2 fac 3!

24% dintre români sunt plătiți cu salariul minim

Din formula de calcul a salariului minim folosită de Guvernul Orban reiese o sumă mult mai mare decât cea propusă de Executiv, atrag atenția sindicatele. Experții guvernamentali au adaptat șmecherește matematica, schimbând datele premiselor pentru a obține rezultatul dorit.

24 dintre români sunt plătiți cu salariul minim

Sindicatele naționale au dat lecții de matematică Guvernului, demonstrând, prin toate formulele de calcul, că 2 ori 2 nu are cum să dea rezultatul 3. Argumentele matematice nu au reușit însă să schimbe decizia Executivului de a opta pentru un salariu minim mult mai mic decât cel rezultat din propria modalitate de calcul. ”Noi le-am demonstrat că, pe formula lor, nu pe alta, inflație înmulțit cu productivitate, iese un salariu minim mai mare decât l-au propus ei. În fapt, ei au luat inflația nu pe 2019 în totalitate, cum este normal, ci doar pe luna octombrie a acestui an, când era 3,4%. Conform raportului PNL, predictibilitatea BNR-ului este că închidem anul cu o inflație cu 3,8. Diferența de 0,4 puncte procentuale aplicată în formulă dă o diferență substanțială, pentru că reprezintă, totuși, încă 12% din structura salariului minim. Oricum, cu formula astfel calculată, se depășea 2.260 lei, cum cerem noi, și le-am spus să îl lase la 2.260, ca să nu îi mai batem la cap. Același lucru este și cu productivitatea.

Guvernul Orban s a încurcat la socoteli confundând minusul cu plusul

Ei au dat productivitatea pe persoană ocupată, care înseamnă inclusiv personalul care nu este salariat, și noi am cerut să fie luată în calcul productivitatea pe persoană salariată, pentru că este corect atâta timp cât discutăm despre salariați. Al doilea lucru este că ei au luat productivitatea pe persoană ocupată din anul 2018, deși INS-ul are productivitatea pe persoană ocupată cel puțin pe primele 6 luni din 2019, ceea ce înseamnă că, din start, va însemna o scădere. Am cerut să lase salariul minim brut la 2.260 pentru că cifra era cunoscută de toți actorii sociali din septembrie. Mai trebuie subliniat că noi suntem oricum în topul european al persoanelor active care sunt afectate de sărăcie și dacă vrem să facem o politică de atragere a românilor din străinătate, înghețând salariul minim și sărăcind populația nu se atinge acest obiectiv. Singura chestiune era de a da un semnal relativ pozitiv că politica noului Guvern se adresează cetățeanului. Noi vom milita și în Comisia de Dialog Social și la Consiliul Economic și Ssocial pentru modificarea proiectului salariului minim de la 2.230 lei la 2.260 lei”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederasției Naționale Sindicale ”Cartel Alfa..

20 de lei în plus pentru studii superioare

În prezent, 1.370.232 de persoane primesc salariul minim brut garantat în plată de 2.080 lei, ceea ce înseamnă 12,42 lei pe oră. Potrivit proiectului de act normativ al Guvernului care modifică salariul minim, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 2.230 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 7,2 % față de luna decembrie 2019. ”La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2020 la valoarea de 2.230 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considereare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, precum și factori de corecție în funcție de dinamica creșterii economice. Începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se menține la 2.350 lei lunar”, se arată în proiectul de lege publicat de Ministerul Muncii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
682 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger