AcasăNewsGuvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Cum a apărat...

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Cum a apărat Ciolacu tăierile și taxele mai mari

sursa foto: Facebook/Guvernul României

Guvernul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România, însă va fi emisă separat o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură, „pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă”, susţine Ppurtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin.

A adăugat că va fi o hotărâre de Guvern separată care va reglementa creşterea salariului minim pe economie cu 10 procente şi anume la 3.300 lei.

Ce vrea Ciolacu de la acest Cod Fiscal 2023

Marcel Ciolacu a afirmat că ”bugetul României se bazează pe taxele plătite de salariaţi, pe consumul acestora şi pe investiţiile publice”.

Avem însă un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe şi impozite din Europa pe capital. Ca premier, eu sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulţumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci ”doar” de sute de milioane de euro.

Şi există un interes vital: acela să nu ajungem la stoparea fondurilor europene şi a reformelor din PNRR. Însumat, vorbim de o miză uriaşă, peste 70 de miliarde de euro şi de aderarea României la OECD, care ar aduce un aflux de investiţii străine în ţara noastră! NU îmi voi asuma să pun în pericol asemenea obiective strategice ale ţării”, a arătat şeful Executivului.

Marcel Ciolacu a mai spus: ”Am văzut tot felul de interpretări ale unora cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul este ca austeritate a fost când s-au tăiat în 2010 salarii şi pensii şi s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Atunci românii au fost sărăciţi şi s-a prăbuşit puterea de cumpărare.

Acest Guvern nu creşte însă TVA-ul general. Şi păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5% la lemne de foc, energie, gaze şi cărţi. Deci nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”.

În plus, nu se poate vorbi de austeritate când o măsură-cheie este creşterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei.

Iar în construcţii, prin ordonanţă de urgenţă, mărim salariul minim cu 12.5% până la 4.500 de lei. Vorbim astfel de o creştere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajaţii obişnuiţi nu vor plăti nicio taxă în plus”, a completat Ciolacu.

Ce urmează?

După ce Guvernul a aprobat proiectul de lege, acesta va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor”.

„Ulterior, în cadrul unei noi şedinţe de Guvern, vor fi dezbătute şi incorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect, în şedinţă comună a celor două Camere, potrivit reglementărilor constituţionale”, a mai zis purtătorul de cuvînt al Guvernului.

author avatar
Andrei Ștefan
433 afisari

6 COMENTARII

  1. Daca nici acum nu iese lumea in strada inchid afacerea, vand absolut tot, imi iau familia si pa !!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Am uitat: cine a trecut în sarcina muncitorului, pardon, salariatului, toate taxele și impozitele? Nu ciuma roșie?? Ăștia de se dau iubitori de proletariat!
    PE EI I-AU INTERESAT ȘI-I INTERESEAZĂ DOAR BUNĂSTAREA INUTILILOR, ADICĂ A BUGETARILOR ȘI SPECIALILOR!

  3. & Taxarea la plată,
    Occidentul vă așteaptă,
    Ca să faceți fapte bune
    Adunând căpșuni și prune , !
    ‘ ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger