AcasăNewsGuvernul a aprobat plafonul programului Prima Casă, de 1,5 miliarde de lei....

Guvernul a aprobat plafonul programului Prima Casă, de 1,5 miliarde de lei. Câciu: „Îmi doresc să fie epuizat până la…”

(sursa foto: Facebook/Adrian Câciu)

Guvernul a aprobat plafonul pentru programul Prima Casă, pentru anul 2023, un plafon în valoare de 1,5 miliarde de lei. Anunțul a venit de la ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de guvern de joi.

În cazul în care acest plafon va fi epuizat, fondurile ar putea fi suplimentate – reiese din spusele oficialului.

„Interesul Guvernului este ca banii să ajungă cât mai rapid în economie și către beneficiari, către cetățeni”, a declarat Câciu în fața presei, de la Palatul Victoria, la finalul reuniunii Cabinetului Ciucă.

Referindu-se la Programul Noua Casă, ministrul a spus că „este un instrument prin care să sprijinim beneficiarii, mai ales pe cei tineri, pentru a-și achiziționa o locuință, cu condiții de finanțare ceva mai favorabile decât ceea ce oferă piața bancară în acest moment, mai ales în contextul în care dobâzile sunt ridicate și elementele de avans/ garanții sunt destul de limitate sau dacă vreți restrictive”.

„Îmi doresc (…) ca acest plafon pe care l-am alocat astăzi chiar să fie epuizat până la jumătatea anului și să-l putem suplimenta”, a adăugat oficialul guvernamental, în cadrul conferinței de la finalul ședinței Executivului.

Citiți și: Ce venituri trebuie să ai acum ca să poți să iei un credit pentru locuință prin programul Noua Casă

Finanțarea se acordă în lei

De altfel, încă de acum două săptămâni Ministerul Finanțelor anunța că programul Noua Casă va continua și în 2023, cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei. „Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%”, transmitea ministerul, în 13 ianuarie.

author avatar
Andrei Coman