AcasăNewsGustav Klimt, cine este si de ce este sarbatorit de Google.

Gustav Klimt, cine este si de ce este sarbatorit de Google.

Gustav Klimt s-a născut pe 14 iulie 1862, al doilea dintre cei şapte copii ai unei familii din mica burghezie, în Baumgarten, pe atunci o suburbie a Vienei, copilăria şi adolescenţa lui Gustav Klimt au coincis cu perioada de maximă înflorire economică a Imperiului Austro-Ungar, aşa-numita „Gründerzeit” – perioada în care la Viena au fost construite palatele şi reşedinţele opulente de pe Ringstraße. În ciuda veniturilor modeste, Klimt a avut parte de o viaţă de familie fericită şi armonioasă, rămânând în strânse legături cu fraţii săi de-a lungul întregii sale vieţi.

Tânărul talentat, Gustav Klimt, a fost trimis cu mari sacrificii din partea familiei sale, la Kunstgewerbeschule, care mai târziu s-a numit Hochschule für angewandte Kunst (Facultatea de Arte Aplicate). Acolo el era încojurat de numeroşi artişti, care contribuiau la decorarea clădirilor nou construite. Împreună cu fratele său, Ernst, şi cu Franz Matsch, Gustav Klimt a fondat un atelier de artă decorativă, numit „Künstler-Compagnie”, care timp de zece ani a decorat palatele, vilele, teatrele şi a muzeele din Viena, dar şi din întregul Imperiu Austro-Ungar.

Precursor al artei moderne

Lui Gustav Klimt nu îi face plăcere să povestească despre sine, de aceea el face mereu trimitere la opera sa. Deasemenea, în ciuda succesului său, el a rămas mereu un om modest. El se prezenta lumii de cele mai multe ori înfăşurat în halatul său albastru de pictor, cu părul vâlvoi şi vorbind cu un dialect care amintea de originile sale. Iar în ciuda laudelor primite din partea Casei Imperiale, nobilimea continua să îl ignore. De aceea el s-a mulţumit să fie pictorul clasei de mijloc, care în vanitatea ei tindea spre luxul Vienei din acele timpuri. El redă „faţa” clasei de mijloc cu precaădere în portretele sale, care întruchipează, într-o manieră cu totul unică şi expresivă, femei frumoase, găsind astfel numeroşi patroni ai artelor, evrei, deschişi la noile direcţii ale artei şi dispuşi să îi cumpere tablourile. Una dintre femeile frumoase din viaţa lui Klimt, care i-a fost şi model, este Emilie Flöge. Ea deţinea un salon de modă şi a fost pentru Klimt – aristul care nu s-a căsătorit niciodată, dar care se zvoneşte să fi avut numeroase legături amoroase şi copii cu femeile pe care le-a iubit – trainica şi marea sa iubire. Ea este şi cea care l-a purtat pe artist pe malul lacului Attersee, unde acesta şi-a pentrecut mai toate verile şi unde a pictat impresionatele peisaje şi compoziţii.

Primii ani de creaţie

După absolvirea şcolii de artă, Gustav Klimt şi-a început cariera ca pictor-decorativ al impunătoarelor clădiri de pe Ringstraße. În timpul acestei prime faze a creţiei sale, el a decorat cu minuţiozitate scările teatrului imperial Burgtheater şi ale Muzeului de Istorie a Artei din Viena. Este perioada în care s-a format ca artist şi a câştigat recunoaştere public şi stabilitate financiară.

Dar Gustav Klimt era interesat de redarea prin artă a stilului său şi a modului său de a percepe lumea şi natura omului.

Pe culmile succesului

Un eveniment foarte important al acelor ani a fost expoziţia dedicată lui Ludwig van Beethoven din anul 1902, care s-a bucurat de o mare popularitate. Odată cu această expoziţie s-a împlinit şi visul întregii scene artistice moderne din Viena.

Tema îndrăgostiţilor – Sarutul

Cuplul de îndrăgostiți uniţi printr-un sărut l-a preocupat pe Klimt de-a lungul tuturor fazelor creaţiei sale. Variaţiuni ale acestei teme se regăsesc în lucrările din primii săi ani de creaţie şi continuă să apară în operele sale până la sfârşitul vieţii. Referitor la tehnica prin care sunt zugrăviţi îndrăgostiţii înmărmuriţi în faţa puterii sentimentelor lor, trebuie să amintim faptul că acest tablou a fost zugrăvit în „Goldene Periode” (Perioada de Aur) a artistului, cea care a debutat odată cu realizarea compoziţiei Beethovenfries (Fresca dedicată lui Beethoven), fiind caracterizată de introducerea în opera lui Klimt a ornamentelor şi a aurului.

Cine este Gustav Klimt?

Pasionat de femei, vin si mancare buna – asa este cunoscut peste tot Klimt, pictorul de geniu al austriecilor care a revolutionat scena artei vieneze la inceputul anilor 1900. Cele mai celebre picturi ale sale infatiseaza chipuri de femei: Emilie Floge, Fritza Riedler sau Sonja Knips. Se pare ca femeile au fost marea pasiune a lui Klimt pentru ca zvonurile spun ca a avut numeroaase amante si multi copii nelegitimi, nefiind niciodata casatorit. Cea mai faimoasa pictura a sa se numeste “Sarutul” si este expusa la palatul Belvedere dupa ce statul austriac a platit la vremea respectiva (1907-1908) o avere pe tablou.  In 2012 se implinesc 150 de ani de la nasterea lui Gustav Klimt, iar evenimentele anului 2012 in materie de Klimt.[youtube]yjOLhR04K28[/youtube]

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
933 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger