AcasăNewsGunoierii, trimiși de Guvern să se infecteze cu Covid

Gunoierii, trimiși de Guvern să se infecteze cu Covid

Deșeurile menajere și reziduale de la persoanele aflate în izolare la domiciliu din cauza suspectării infecției cu Covid-19 vor fi colectate separat de către angajații firmelor de salubritate. Riscurile de a se infecta în cazul gunoierilor este însă destul de mare, mai ales că măsurile și obligațiile prevăzute în proiectul de ordonanță a Guvernului nu sunt deloc clare.

Pe perioada stării de urgență este interzisă sistarea prestării serviciului de salubrizare indiferent de motiv, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență al Guvernului, care stabilește procedura colectării deșeurilor de la persoanele aflate în izolare la domiciliu. ”Operatorii economici autorizați pentru sortare, tratare mecano-biologică și compostare cu flux tehnologic care implică operațiuni manuale, sunt obligați să stocheze temporar deșeurile pe o perioadă de minim 9 zile înainte de a fi tratate. În cazul în care fluxul tehnologic este complet automatizat, sau care cuprinde operațiuni manuale care nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană, deșeurile pot fi introduse direct în procesul de tratare. Operatorii economici autorizați pentru sortare, tratare mecano-biologică și compostare trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protecția personalului”, se arată în proiectul de act normativ. Potrivit procedurii privind organizarea colectării și manipulării deșeurilor de la persoane aflate în izolare la domiciliu, depozitarea deșeurilor vărsate în pubelă este strict interzisă, fiind obligatorie folosirea sacilor de gunoi sau a oricăror pungi din folie de plastic. Sacii din recipentele în care se depozitează deșeurile temporar în gospodărie trebuie închiși ermetic pentru a împiedica vărsarea accidentală a conținutului în pubelă. Totodată, pentru a reduce posibilitatea de contaminare a mânerului sau a capacului pubelei, este necesară spălarea mâinilor în prealabil și evitarea atingerii șervețelelor, batistelor sau a altor materiale care ar putea fi contaminate. ”Sunt de preferat utilizarea și deplasarea pubelei cu mănuși medicale sau dezinfectarea mânerelor și a capacului. Șervețelele, batistele, măștile și mănușile utilizate se vor depozita în pubela destinată deșeurilor reziduale și nu se vor depozita împreună cu deșeurile reciclabile (în pubela galbenă/sacul galben). Acestea nu sunt deșeuri reciclabile și nu pot fi sortate, tocmai pentru că ar putea fi contaminate”, se prevede în Ordonanța Guvernului, emisă de Ministerul Mediului. Este de presupus că aceste măsuri de precauție ar putea fi luate de persoanele care s-au izolat la curte, lăsând dezinfectarea la latitudinea suspecților de Covid. Însă măsurile nu pot fi aplicate celor care s-au izolat în apartamente, care folosesc ghena de la bloc, sau tubulatura, în cazul blocurilor turn.

Salubritatea din ușă în ușă

Românii suspecți de Covid aflați în izolare la domiciliu sunt obligați să sorteze deșeurile reciclabile, să le curețe, să le plieze, să le rupă înainte de a le depozita în pubelă sau sacul galben sau transparent care va fi în mod obligatoriu închis ermetic. ”Sacii din coșul sau recipientul în care se depozitează deșeurile reziduale temporar în casă se vor închide ermetic și vor fi introduși într-un al doilea sac, care de asemenea se va închide ermetic pentru a împiedica vărsarea accidentală a conținutului. Șervețelele, batistele, măștile medicale și mănușile de latex se vor depozita într-un sac separat, într-un loc sigur, unde animalele de companie nu au acces. Persoanele aflate în izolare la domiciliu vor preda deșeurile reciclabile în amestec cu deșeurile reziduale, în saci marcați distinct în momentul în care au fost închiși”, se mai arată în proiectul de act normativ al Guvernului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
573 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger