AcasăNewsGulagul cibernetic

Gulagul cibernetic

Se pune la cale o uriașă rețea de supraveghere pentru milioane de oameni

Permisul de trecere electronic lansat la Moscova pentru a consolida controlul izolării din cauza coronavirusului este de fapt un sistem de urmărire digitală, functional de astăzi, o tehnologie care reprezintă o amenințare fără precedent la adresa vieții private.

Se pune la cale o uriașă rețea de supraveghere pentru milioane de oameni

Președintele Vladimir Putin le-a spus oficialilor să fie pregătiţi pentru scenarii „extraordinare” referitoare la pandemie, în timp ce Moscova a înăsprit măsurile de izolare. Capitala este epicentrul focarului de coronavirus din Rusia, un oraș cu 12 milioane de locuitori, spitale suprasolicitate și peste 1300 de internări zilnice. Primarul Serghei Sobianin a declarant că sistemul de urmărire digitală este un răspuns al muncipalității în fața crizei Covid-19. Prin înregistrarea pe un site web a guvernului sau descărcarea unei aplicații pe smartphone-urile lor, moscoviții pot declara scopul și traseul deplasării, apoi primesc un cod care poate fi verificat de autorități. Măsura se va aplica inițial doar pentru persoanele care folosesc transportul în comun, dar restricțiile se vor extinde inevitabil la deplasările pietonilor în cartierele lor.  Poliția va scana aceste coduri și va amenda persoanele fără permis sau dacă au furnizat intenționat informații false. Cei care încă merg la muncă pot primi un permis special nelimitat, în schimb pentru deplasările în afara Moscovei, locuitorii au doar două aprobări pe săptămână, fiecare valabilă pentru o zi.

Guvernul a folosit deja pandemia coronavirusului ca teren de testare pentru o serie de noi tehnologii, în special utilizarea instrumentelor de inteligență artificială și recunoașterea facială. Un model folosit masiv de China pentru mobilizarea extinsă a populației. Dar opoziția avertizează că noul sistem va duce la o intruziune fără precedent a Kremlinului în viața cetățenilor. De exemplu, site-ul de autorizare solicită tuturor utilizatorilor să se înregistreze la sau să își conecteze pagina existentă la un e-portal guvernamental, care stochează datele cu privire la amenzi de trafic, facturi de utilitate, pașapoarte străine etc. De asemenea, utilizatorii trebuie să își dezvăluie punctele de origine și destinație, identificatorul fiscal al angajatorului, numărul de înmatriculare auto și să-și încarce ID-urile. Daria Besedina și Maxim Katz, parlamentari locali ai opoziției care au votat împotriva sistemului, l-au numit „cyber Gulag” și „lagăr de concentrare digital”. Yandex, gigantul tehnologic din Rusia, a creat o hartă care calculează „indicele de autoizolare” pentru locuitorii Moscovei, în timp ce  Roskomsovoda, un grup care monitorizează libertatea internetului în țară, a numit noul instrument parte a „cursei de supraveghere” și a întocmit o hartă a „abuzurilor digitale ale drepturilor civile” care nu vor dispărea odată cu pandemia. Primăria Moscovei spune că va șterge toate datele după încheierea perioadei de autoizolare, dar experții își fac griji că baza de date acumulată cu profilele complete ale oamenilor și înregistrări extinse ale fiecărei mișcări ar putea ajunge pe “mâini greșite”. Acest lucru este foarte riscant, a avertizat Sarkis Darbinian, avocatul Roskomsvoboda.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
302 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger