AcasăNewsGruparea jihadista Al-Mourabitoune revendica rapirea ostaticului roman in Burkina Faso

Gruparea jihadista Al-Mourabitoune revendica rapirea ostaticului roman in Burkina Faso

Rapitorii avertizeaza guvernul de la Bucuresti ca este direct raspunzator de soarta ostaticului

Grupul jihadist afirma ca detine un cetatean roman care a fost rapit in Burkina Faso luna trecuta, printr-un mesaj audio din partea celui care se prezinta drept noul lider al Al-Mourabitoune, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, difuzat de agentia mauritana Al-Akhbar.

Rapitorii avertizeaza guvernul de la Bucuresti ca este direct raspunzator de soarta ostaticului

Spunand ca vorbeste in numele lui Adnan Abu Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune, autorul inregistrarii (in limba araba) ”face un apel catre Guvernul Romaniei sa acorde o atentie serioasa negocierilor cu privire la eliberarea ostaticului detinut de grupare”. ”Guvernul roman va purta toata raspunderea soartei ostaticului, daca intarzie sa profite de ocazia ce i se ofera pentru eliberarea cetateanului sau”, adauga vorbitorul, referindu-se aparent la lipsa unor negocieri cu Bucurestiul, arata VOA Afrique, serviciul francofon al Vocii Americii pentru Africa. Romanul, responsabil cu securitatea intr-o exploatare miniera de mangan din Tambao (nord), in apropiere de frontiera cu Niger si Mali, a fost rapit in 4 aprilie de oameni inarmati avand turbane, o rapire care nu a facut pana in prezent obiectul nici unei revendicari judecata credibila.

Fideli Al-Qaida si mai nou ISIS

Inregistrarea difuzata de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicari jihadiste, se incheie cu reiterarea unui act de credinta catre ISIS, proclamata saptamana trecuta in numele Al-Mourabitoune de catre Adnan Abu Walid Sahraoui si dezmintit de un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar. Potrivit observatorilor, aceasta revendicare apare ca un nou episod al luptei pentru influenta in cadrul Al-Mourabitoune, grup fiintat in 2013, prin fuziunea grupului lui Mokhtar Belmokhtar si Miscarea pentru unicitate si jihad in Vestul Africii, formatie jihadista in nordul Mali si vizata de operatiunea franceza Serval 2013. In comunicatul care-i este atribuit, Belmokhtar considera actul de credinta catre ISIS si catre liderul sau, Abu Bakr al-Baghdadi, drept ”nul si neavenit”, reafirmand fidelitatea Al-Mourabitoune pentru liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

MAE verifica autenticitatea mesajului

Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso continua procedurile de verificare a autenticitatii mesajului audio difuzat in presa. Avand in vedere specificul acestei operatii, procedurile de verificare pot sa dureze, nefiind asteptat un rezultat imediat, a comunicat, ieri, MAE. ”In cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criza interinstitutionala precizeaza ca lansarea unui astfel de mesaj in spatiul public se incadreaza in tiparul obisnuit al situatiilor de acest gen”.  Din Celula de criza, constituita la 4 aprilie,  fac parte reprezentanti ai MAE, SIE, SRI, MApN si ai Administratiei Prezidentiale.

Exploziv artizanal, la bordul unui autocar operat de o firma romaneasca

Autocarul, apartinand Omega Group, circula pe ruta Cehia-Bulgaria iar incidentul a fost raportat la Budapesta, duminica dupa amiaza, informeaza Novinite. Autocarul era inmatriculat in Bulgaria. Politia maghiara a anuntat ca la bordul acestuia a fost descoperit un dispozitiv explozibil-inflamabil artizanal, intr-un bagaj care nu apartinea niciunui calator. Pirotehnistii au inlaturat coletul suspect iar autocarul si-a continuat ruta. Potrivit MAE, sapte cetateni romani se aflau in vehiculul care era asteptat sa ajunga si in Romania. Un barbat ceh sau slovac, care luase bilet din Praga si a coborat la Brno, este suspect de prezumtivul act terorist.

 

author avatar
Tudor Borcea
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger