Bâlbele autorităților și lipsa de reacție au făcut ca nenorocirea să se producă: gripa aviară a intrat în România. Culmea este că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară habar nu avea că virusul apăruse nu numai în Polonia, ci și în Slovacia, Ungaria și Irlanda de Nord, țări exportatoare de carne de pasăre.
În data de 9 ianuarie Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) comunica oficial faptul că gripa aviară evoluează în Polonia și că a dispus aplicarea, la nivel național, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în țara noastră. După doar cinci zile, ANSVSA a anunțat apariția unor focare de gripă aviară la o fermă de păsări din Maramureș. Problema cea mai gravă este că gripa aviară apăruse nu doar în Polonia, așa cum anunțase ANSVSA, ci și în Ungaria, Slovacia și Irlanda de Nord, informație dezvăluită ieri de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România. Motivația halucinantă a inexistenței unei comunicări în ce privește țările unde au fost depistate focare de gripă aviară a fost aceea că ANSVSA abia acum a aflat și că instituția nu este obligată să comunice despre orice eveniment sau măsură luată. ”În baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 și conform solicitării ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată ședința Centrului Național de Combatere a Bolilor, în videoconferință cu Prefecții din Maramureș și județele limitrofe. S-a avut în vedere gestionarea situației provocate de diagnosticarea, într-o exploatație comercială de găini ouătoare din judetul Maramureș, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe țări europene”, se arată în comunicatul de ieri al ANSVSA, care nici la acel moment nu indică statele în care evoluează gripa aviară.
Crescătorii de păsări cer stoparea importurilor
”Noi considerăm că ar trebui urgent interzise importurile din Polonia. Avem și noi capacitatea de a produce carne de pasăre, nu trebuie să importăm din Polonia. Această țară are în fiecare an probleme și ar trebui să respecte condițiile tehnice, dacă vrea să activeze în piața comună. Anul trecut a umplut toată Europa de Salmoneloză, acum are probleme cu gripa aviară”, a declarat ieri Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Reprezentanții UCPR susțin că, în astfel de situații, pe lângă pierderile directe suferite de fermierii afectați, foarte importante sunt pierderile indirecte determinate de restricționarea mișcărilor de păsări, ouă de incubație, pui de o zi sau furaje combinate. ”UCPR face apel la toți crescătorii de păsări organizați în ferme comerciale, să informeze autoritățile abilitate cu privire la orice modificare a stării de sănătate a păsărilor din ferme. De asemenea, UCPR face apel la autorități să crească exigența controlului la produsele provenite din comerțul intracomunitar, mai ales din țările afectate de boală”, se arată într-un comunicat al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.