AcasăNewsGripa – simptome, riscuri, protectie

Gripa – simptome, riscuri, protectie

Persoanele cu varste de peste 65 de ani vor fi vaccinate gratuit

Odata cu racirea accentuata a vremii isi face aparitia si gripa de sezon, care poate provoca pneumonii si chiar decesul. Medicii recomanda vaccinarea.

Persoanele cu varste de peste 65 de ani vor fi vaccinate gratuit

An de an apar noi tulpini de virusi gripali, iar producatorii de vaccinuri sunt mai mereu in alerta pentru a pregati adevarate „cocteiluri” care sa raspunda cat mai eficace la imbolnaviri. Numerosi cetateni decid sa nu se vaccineze, mizand pe imunitatea proprie si pe remedii considerate de medici babesti. Exista la nivelul populatiei o confuzie larg raspandita conform careia gripa ar fi o raceala mai puternica. Conform specialistilor, racelile se manifesta  lent, cu febra scazuta, cu stari si simptome relativ suportabile si care pot fi tratate inclusiv cu leacurile babesti (ceaiuri medicinale, vitamina C, paracetamol, aspirina etc.). Spre deosebire de raceala, gripa se manifesta mult mai dur, cu febra mare, de la o ora la alta, cu tuse puternica, sinuzite, o stare generala foarte proasta etc. Conform statisticilor, la nivel mondial, gripa cauzeaza intre 250.000 si 500.000 de decese anual. Ce-i de facut?

Vaccinarea, solutie recomandata de medici

Reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti (AMFB) precizeaza ca gripa este o afectiune virala extrem de contagioasa si se transmite rapid de la o persoana la alta, in familie, in scoli, gradinite, cladiri de birouri, colectivitati etc. Potrivit medicilor de familie, vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de imbolnavire la copii si la adultii sanatosi si cu pana la 60% riscul de complicatii in cazul batranilor si al bolnavilor. Reprezentantii AMFB avertizeaza ca virusul gripal se poate transmite de la o persoana bolnava la una sanatoasa atat prin stranut sau tuse, cat si prin contact direct cu o suprafata infectata. In acest caz, virusii ce contamineaza obiecte sau suprafete care sunt atinse de cei care nu se spala pe maini pot ajunge la nivelul cailor respiratorii.

Gratis sau contra cost

Ministerul Sanatatii a achizitionat un milion de doze de vaccin atntigripal, care au fost distribuite medicilor de familie. Se are in vedere vaccinarea gratuita si cu prioritate a urmatoarelor categorii sociale:

–         persoanele cu varste de peste 65 de ani,

–         persoanele cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare,

–         persoane cu boli metabolice,

–         copii si batrani institutionalizati,

–         personal medical,

–         gravide.

Pesoanele care nu se regasesc intre aceste categorii, insa vor sa se vaccineze, pot achizitiona vaccinul antigripal de la farmacii, la preturi de 33-34 de lei/doza. Cei care nu s-au vaccinat si constata ca au febra mare si tuse puternica trebuie sa se adreseze imediat medicului de familie.

author avatar
Arpad Dobre
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger