AcasăNewsGREVA JAPONEZA pe 13 noiembrie: Elevii protesteaza fata de subfinantarea Educatiei!

GREVA JAPONEZA pe 13 noiembrie: Elevii protesteaza fata de subfinantarea Educatiei!

Elevii din Romania intra in greva japoneza, in data de 13 noiembrie 2013. Ei vor purta asupra lor banderole albe, in semn de protest fata de subfinantarea sistemului educational, iar in unele judete elevii vor participa la marsuri si actiuni de protest, alaturi de studenti, dupa orele de curs.

Consiliul National al Elevilor(CNE), structura reprezentativa a elevilor la nivel national, trage un semnal de alarma asupra finantarii slabe a invatamantului romanesc si solicita Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educatie.

Consiliul National al Elevilor a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca solicita, printre altele, decontarea integrala a cheltuielilor de transport pentru elevii navetisti, cresterea alocatiilor si manuale gratuite pentru elevii claselor a IX-a – a XII-a.

CNE cere, de asemenea, dotarea corespunzatoare a unitatilor de invatamant: „Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de invatare adecvat, unitatile de invatamant trebuie sa aiba in dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, sali de clasa dotate corespunzator, dar si spatii destinate activitatilor extra-curriculare. In Romania insa, investitia in dotarea si baza materiala a scolilor, care sa asigure un proces de predare si invatare modern, atractiv pentru elevi, reprezinta un deziderat mult prea greu de atins”.

In ceea ce priveste decontarea integrala a cheltuielilor de transport pentru elevii navetisti, Consiliul arata: „Suma maxima decontata pentru un abonament lunar emis pentru distanta de 50 km valoreaza 120 lei. In multe cazuri, abonamentul elevilor nu va fi decontat integral, ceea ce determina, in continuare, o crestere a ratei abandonului scolar, in conditiile in care exista familii cu venituri mici care nu pot cofinanta cheltuielile de transport”.

Totodata, se cere si adaptarea invatamantului tehnologic la cerintele agentilor economici, considerandu-se ca, deocamdata, aceasta filiera sa se axeze pe o formarea de competente vizibila ulterior pe piata muncii.

In ceea ce priveste cresterea alocatiilor, elevii sustin ca este momentul ca acestea sa fie majorate, dar fiind ca din 2009 nu au mai crescut deloc, iar in statele Uniunii Europene media alocatiilor este de 210 euro, fata de aproximativ 10, cat este in Romania, la ora actuala.

„Elevii sunt beneficiarii directi ai sistemului educational, cei care se supun normelor prevazute de Legea Educatiei Nationale, in timp ce Guvernul nu isi respecta propriile asumari si angajamante fata de acestia si de sistemul educational, prin acordarea a 6% din PIB pentru educatie. Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator. Trebuie sa ne conformam normelor europene, iar cresterea finantarii pentru educatie reprezinta calea spre dezvoltarea unei societati puternice.”, a spus Presedintele Consiliului National al Elevilor, Iulia-Flavia Miron.

author avatar
Alina Costache
447 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger