AcasăNewsGreva generala in Grecia: Sindicatele protesteaza fata de reducerile salariale!

Greva generala in Grecia: Sindicatele protesteaza fata de reducerile salariale!

Transporturile maritime, afectate de greva generala din Grecia. Manifestatiile au fost organizate la apelul sindicatelor din sectoarele privat si public si au loc miercuri la Atena si in alte orase din Grecia, in cadrul unei greve generale de 24 de ore.

Aceasta este prima greva generala din 2014 din Grecia, organizata de sindicatele din sectorul public (ADEDY) si privat (GSEE), acestea protestand fata de continuarea unei politici de austeritate pentru al cincilea an consecutiv de la izbucnirea crizei datoriilor, noteaza startribune.com.

Doua reuniuni sunt prevazute spre sfarsitul diminetii in centrul Atenei. Prima la ora 07.00 GMT (10.00 ora Romaniei), organizata de Frontul muncitorilor, apropiat de comunisti, iar a doua de catre ADEDY si GSEE, o ora mai tarziu.

„Nu concedierilor si somajului tehnic, protejarea drepturilor sociale si serviciilor publice”, afirma ADEDY intr-un comunicat.

Dup ace in 2013 au fost disponibilizati 3.500 de oameni din sectorul public, pana la sfarsitul lui 2014, Grecia le-a promis creditorilor ei (UE, BCE, FMI) ca va recurge la concedierea a 11.500 de functionari.

In acest timp, sindicatul GSEE le-a transmis salariatilor sa „reziste catastrofei sociale” si sa „ceara schimbarea politicilor”. „Spunem «nu» austeritatii si conditiilor de munca medievale”, se arata intr-un comunicat.

Navele comerciale au ramas ancorate in majoritatea porturilor, nicio legatura maritima nu va fi efectuata intre insule si principalul port, Pireu, din apropiere de Atena, din cauza participarii sindicatului marinarilor la greva, potrivit biroului de presa al Marinei comerciale. Afectatea de greva vor fi si caile ferate (OSE), iar trenul care face legatura intre Atena si aeroport sunt, de asemenea, afectate de greva.

In schimb, aeroporturile functioneaza normal, la fel si metrourile si tramvaiele din Atena, dar troleibuzele sunt in greva de 24 de ore, in timp ce soferii autobuzelor sunt in greva pana seara.

De asemenea, spitalele functioneaza cu personal redus din cauza participarii medicilor la greva.

Sindicatele sustin ca reducerile salariale repetate, precum si cresterile taxelor au aprofundat recesiunea care a lovit Grecia in urma cu sase ani, in timp ce rata somajului a atins un record de 28%.

Foto: ndtv.com

author avatar
Alina Costache
100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger