AcasăNewsGRECO, raportul pe coruptie. Aviz favorabil!

GRECO, raportul pe coruptie. Aviz favorabil!

Raportul pe coruptie, pentru anul trecut, facut de GRECO a stabilit ca in tara nu se mai da spaga.  Mai mult,  membrii GRECO au constatat ca Romania si-a indeplinit cele mai importante 4 recomandari. De asemenea, a retinut indeplinirea partiala a altor 3 recomandari, se arata intr-un comunicat. In cazul Romaniei si al Poloniei, raportul GRECO noteaza ca au fost facute o serie de recomandari privind reformele Justitiei. Dar ca mai sunt necesare anumite modificari.

Consiliul Europei care supravegheaza nivelul coruptiei a sustinut, in raportul intocmit, ca Romania a ajuns la un nivel important pentru nu se mai pune problema coruptiei in sistem. Pe de alta parte, mebrii GRECO au declarat ca sunt, insa, si anumite puncte vulnerabile. Printre cele mai importante au fost cele privind Justitia.

1.  ”Nu au au fost atinse obiectivele unor anumite amendamente la unele proiecte de drept penal”, au scris cei de la GRECO.

2.  Membri Consiliului sustin ca la procesul legislativ initiat exista posibilitatea de a avea un impact negativ asupra eforturilor tarii privind anticoruptia, se arata in raport.

3.  A fost facuta si o recomandare referitoare la lipsa unei proceduri pentru ridicarea imunitatilor membrilor Guvernului care au si calitatea de deputat. Astfel, acesta masura se va modifica in scurt timp sustin parlamentarii.

4.  Privitor la fenomenul coruptiei, GRECO isi exprima ingrijorarea fata de ritmul lent de implementare a recomandarilor sale si le cere tarilor sa solutioneze aceasta situatie.

Totodata, in opinia presedintelui GRECO, Marin Mrcela, ”nicio tara nu este imuna la coruptie si toate tarile trebuie sa adopte masuri concrete pentru a preveni si contracara acest flagel”.

author avatar
Ramona Feraru
320 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger