AcasăNewsGrecii vor sa-si vanda tara pe 100 de miliarde de euro

Grecii vor sa-si vanda tara pe 100 de miliarde de euro

Grecia ar putea sa-si "vanda" insulele pe obligatiuni de stat, apoi sa le rascumpere cand doreste

Germania a fost huiduita de locuitorii Greciei, dupa ce a propus ca statul elen sa vanda cateva insule in contul datoriilor.  Surprinzator, acum  chiar grecii vor sa-si vanda tara.

Grecia ar putea sa-si "vanda" insulele pe obligatiuni de stat, apoi sa le rascumpere cand doreste

Datoria externa a Greciei se va ridica la finele anului la circa 340 miliarde de euro. Un grup de economisti greci a propus guvernului elen sa foloseasca activele imobiliare detinute de stat – terenuri, insule, ruine antice etc. – drept garantii colaterale pentru noi obligatiuni prin care sa atraga finantare de peste 100 miliarde euro.

Presedintele Fundatiei pentru Cercetare Economica si Industriala, Yannis Stournaras, a sustine ca acest lucru da posibilitatea tranformarii unei mari parti a datoriei Greciei in obligatiun garantate de stat. Sigur, investitorii fug cand au de doua cuvinte, respectivi”obligatiuni grecesti”, dar in acest caz, economistii eleni sustin ca toate partile ar fi castigate.  In vreme ce germanii propuneau vanzarea efectiva a ainsulelor grecesti catre terti, in noua varianta, Atena ar putea reintra oricand in posesia activelor prin rascumpararea obligatiunilor.

Marina comerciala in greva

Marinarii greci au deschis o noua saptamana de greve prin 48 de ore de protest. Ministerul Marinei Comerciale a anuntat ca niciun vapor nu a parasit si nu a intrat in portul Pireu, iar Federatia Nationala a Marinarilor a anuntat „un succes total” impotriva „ofensivei barbare asupra achizitiilor sociale”. Magistratii, agentii fiscali, vamesii si functionarii Ministerului Finantelor vor intra in greve cu durate variabile, iar mass media de stat a luat „pauza” pentru a cincea zi consecutiv. Miercuri si joi este anuntata o noua greva generala.

author avatar
Arpad Dobre
322 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger