AcasăNewsGrecii, cu ochii pe ceas: mai sunt doar cateva ore pana cand...

Grecii, cu ochii pe ceas: mai sunt doar cateva ore pana cand expira termenul pentru plata datoriei catre FMI

Ramasi fara venituri, grecii vor asalta din nou Parlamentul

Situatia pare tot mai grea pentru statul elen. In conditiile in care, in aceasta noapte, mai exact peste mai putin de 11 ore, expira termenul pana la care Grecia poate achita o datorie foarte mare catre Fondul Monetar International, locuitorii stau cu ochii pe ceas si asteapta sa afle ce decizii iau liderii lor in aceasta privinta.

Mai exact, termenul limita vizeaza datoria de 1,6 miliarde de euro, o transa pe care Grecia o are de returnat FMI pana la miezul noptii. In caz contrar, un scenariu sumbru ia loc realitatii si asa tot mai alarmante pentru greci, in conditiile in care de cateva zile localnicii stau la cozi la bancomate, pentru a retrage lichiditati, avand insa de respectat o limita de 60 de euro/zi, dar si la benzinarii, pentru a-si alimenta masinile cu combustibil, si anume riscul ca Grecia sa intre in incapacitate de plata.

Acest lucru insemna, pe scurt,  ca salariile angajatilor din sectorul public, dar si pensiile nu vor mai puutea fi platite. Autoritatile elene, citate de presa internationala, dau asigurari, insa, ca acest lucru nu se va intampla.

Totodata, e important de amintit faptul ca au mai ramas doar cateva zile pana la referencdumul de duminica, 5 iulie, in cadrul caruia elenii sunt chemati la urne pentru a-si exprima pozitia – stampiland cu DA/NU un buletin de vot- fata de masurile de austeritate cerute de catre creditorii internationali. De altfel, dupa cum noteaza media internationala, premierul elen i-a sfatuit, la televiziunea nationala, seara trecuta, pe greci sa spuna „nu” masurilor creditorilor internationali – FMI si BCE.

author avatar
Cristina Stefan
106 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger