AcasăNewsGrecia va primi un ajutor public de 130 de miliarde de euro

Grecia va primi un ajutor public de 130 de miliarde de euro

Ministrii de Finante ai zonei euro au aprobat marti dimineata planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public si o stergere partiala a datoriei grecesti detinuta de creditori privati, au anuntat mai multe surse europene.

„Ministrii (de Finante din zona euro) redacteaza declaratia finala”, a anuntat un oficial european, dupa ce a anuntat ca forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, dupa mai bine de 12 ore de negocieri intense.

Grecia va beneficia de un ajutor public in valoare de 130 de miliarde de euro in cadrul celui de-al doilea plan de salvare si unui efort mai important decat era prevazut din partea sectorului privat, care a acceptat sa suporte 53,5 la suta din datoria greaca, afirma o sursa europeana

Cu ajutorul acestui ajutor fara precedent, Grecia urmeaza sa fie in masura sa ramburseze o creanta in valoare de 14,5 miliarde de euro pana la 20 martie si sa evite intrarea in faliment. Atena a indeplinit, pe hartie, partea sa de contract, pliindu-se pe exigentele creditorilor sai publici (angajamente scrise ale celor doi lideri de partide ai coalitiei guvernamentale, un plan de economisire in valoare de 3,3 miliarde de euro).

Negocierile au durat atat de mult deoarece principalii finantatori ai Greciei au relevat ca sunt necesari cateva miliarde de euro in vederea reducerii datoriei tarii la 120% din PIB pana in 2020, asa cum doreau Fondul Monetar International (FMI) si anumite tari din zona euro, ca Germania si Luxemburg.

Planul de ajutorare a Greciei va aduce datoria tarii la 120,5 la suta din PIB in 2020

Planul de ajutorare a Greciei asupra caruia partenerii Atenei din zona euro au ajuns la un acord in noaptea de luni spre marti va permite aducerea nivelului de indatorare a tarii „la 120,5%” din PIB pana in 2020, potrivit unei surse guvernamentale europene.

Acest nivel de indatorare este foarte apropiat de obiectivul anumitor finantatori ai Greciei, si anume Germania, Olanda si Fondul Monetar International (FMI), care era de 120 la suta din PIB, un nivel considerat sustenabil pe termen lung.

author avatar
National
91 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger