AcasăNewsGrecia se prabuseste, leul cade, Ponta apeleaza la Isarescu

Grecia se prabuseste, leul cade, Ponta apeleaza la Isarescu

Mugur Isarescu sustine ca un leu mai slab avantajeaza exportatorii, care pot aduce astfel mai multa valuta in tara

Autoritatile de la Atena au esuat in formarea noului guvern, ceea ce a dus la scaderea euro si a depreciat si leul. Premierul Ponta a primit mesaje politicos-alarmante de la BNR.

Isarescu trebie sa gaseasca bani pentru plata „facturii” din Romania, umflate de criza politica din Grecia

Criza politica prelungita de la Atena si spectrul unor alegeri anticipate in Grecia aduc atingere zi de zi economiei mondiale, in general, si a celei din UE, respectiv din Romania, in special. Aceasta deoarece moneda euro a scazut pe toate pietele internationale, iar leul s-a depreciat continuu de la sfarsitul lunii aprilie.

Pierdere de un ban pe zi

In urma cu doua saptamani, cursul valutar incepea sa se apropie periculos de nivelul de 4,4 lei/euro, dupa cum urmeaza: 30 aprilie –  4,3970 lei/euro, 2 mai – 4,4168 lei/euro, 3-8 mai – circa 4,4 lei/euro, 9 mai – 4,4160 lei/euro, 10 mai, 4,4165 lei/euro, 11 mai – 4,4265 lei/euro, iar ieri, pe 14 mai, a urcat cu inca un ban, consecutiv, pentru a treia sedinta de tranzactionare, ajungand la un nou minim – 4,4375 lei/euro.

Mesaje politicos-alarmante de la BNR

Premierul Victor Ponta a precizat ca a vorbit ieri cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, insa, dincolo de vestile oarecum linistitoare, au razbatut mesaje care pot fi interpretate ca fiind politicoase, dar alarmante. „S-a fomat in BNR Comitetul National pentru Stabilitate Financiara condus de guvernator. (…) Din punct de vedere al Guvernului, suntem pregatiti sa luam toate masurile necesare pentru orice fel de problema care poate aparea pe plan european”, a spu Ponta. Deci exista un comitet de criza, asadar, problemele internationale se pot acutiza, iar deprecierea leului va continua. De fapt, chiar premierul a confirmat, indirect, acest lucru. El a spus ca Isarescu i-a oferit detalii referitoare la cursul de schimb, dar ca evita sa faca alte declaratii decat cele din comunicarile viitoare ale BNR. Asadar, Isarescu i-a spus, probabil, „veti vedea ce se va intampla!”. Cu alte cuvinte, deprecierea leului va continua, iar BNR a prognozat recent cresterea inflatiei in toamna, ceea ce, coroborat cu un leu slab, va duce la prabusirea puterii de cumparare a romanilor.

author avatar
Arpad Dobre
342 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger