AcasăNewsGrecia falimenteaza mapamondul

Grecia falimenteaza mapamondul

Masura Greciei de a organiza un referendum in care cetatenii sa decida daca vor sau nu sa fie salvati a avut efecte imediate pe tot globul. Bursele au intrat in declin, iar actiunile si pricipalele valute s-au devalorizat.

Solutie. Premierul grec George Papandreou a scapat de responsabilitate prin organizarea unui referendum

In Grecia, actiunile Piraeus Bank au pierdut peste 15% din valoare, ATEbank a scazut cu peste 12%, EFG Eurobank, cu peste 10%, National Bank of Greece, cu aproape 10%, iar Alpha Bank, cu peste 8%. La randul lor, si bancile franceze au consemnat scaderi importante ale actiunilor. Societe Generale, Credit Agricole si BNP Paribas au scazut ieri la primele ore cu 10-12%. La bursa de la Milano, actiunile UniCredit au pierdut peste 8%, in Germania, cotatiile Commerzbank si Deutsche Bank au inregistrat scaderei de 8-10%. Bancile austriece Erste si Raiffeisen au consemnat pierderi de aproape 9% din valoarea actiunilor lor, acelasi trend descendent fiind inregistrat si in sistemul bancar din Marea Britanie.

Panica si in SUA

Bursa de pe Wall Street a dechis in scadere puternica. Indicele Dow Jones a coborat cu 2,17%, Standard & Poor’s 500, cu 2,67%, iar Nasdaq, cu 2,91%. Pentru ca tabloul panicii sa fie complet, si pretul titeiului a scazut, cu peste trei dolari pe baril, dupa ce Grecia a anuntat ca face referendum pentru acceptarea sau refuzarea ajutorului de 130 de miliarde de euro din partea UE.

Europa, la mila Chinei

China a anuntat UE ca are intentia de a contribui la Fondul de Stabilitate cu circa 70 de miliarde de euro, dar a avertizat ca va cere garantii importante. Mai mult, autoritatile de la Beijing au sugerat ca, pentru captarea bunavointei celui mai mare creditor al lumii, Europa ar face bine sa inceapa sa se imprumute in renminbi, moneda nationala a Chinei. Cat priveste garantiile propriu-zise, acestea au fost enuntate doar la modul general, fiind mai mult de ordin comercial, mai ales ca, in prezent, cel mai mare partener economic al UE este China. Cu toate acestea, analistii nu exclud si eventuale concesii politice pentru regimul comunist, ai carui oponenti sunt, de regula, impuscati in cap cu gloantele cumparate de familiile lor. Detaliile ajutorului chinez vor fi stabilite astazi la reuniunea G20 de la Cannes, in Franta.

author avatar
Arpad Dobre
272 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger