AcasăNewsGrecia a inregistrat in ianuarie venituri bugetare cu mult sub asteptari

Grecia a inregistrat in ianuarie venituri bugetare cu mult sub asteptari

Veniturile la bugetul statului elen s-au situat in ianuarie cu circa un miliard de euro sub asteptari, dupa ce incasarile au scazut anual cu 7% in loc sa creasca cu aproape 9%, cum era prognozat.

Partea si mai rea este ca incasarile din TVA au coborat cu 19% comparativ cu ianuarie anul trecut, din cauza recesiunii, scrie publicatia. Veniturile din TVA s-au situat la 1,85 miliarde de euro in ianuarie, fata de 2,3 miliarde de euro in aceeasi luna din 2011.

Evolutia TVA este deosebit de ingrijoratoare in perspectiva recesiunii din acest an, avand in vedere ca noi masuri de austeritate vor duce la diminuarea salariilor si, in consecinta, a consumului. Ca urmare a datelor recente, bugetul pentru acest an va trebui revizuit in cuand. Bugetul a fost construit pe o estimare de contractie economica de 2,8% din PIB, iar in prezent se anticipeaza o scadere de 3,5-4%.

Ministerul de Finante atribuie declinul incasarilor din TVA problemelor de lichiditate ale companiilor, care prefera sa aopere ale necesitati financiare cu sumele destinate platii TVA. In acelasi timp, criza afecteaza puternic competitivitatea economiei Greciei, scrie Kathimerini. Date de la Ministerul de Finante arata ca 111.000 de companii au fost inchise anul trecut, comparativ cu 75.000 in 2010. Majoritatea noilor firme sunt deschise de liber-profesionisti nu sunt implicate in productie.

author avatar
Ciprian Purice
79 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger