AcasăNewsGratuitățile pentru studenți rămân. Biletele de tren se scumpesc

Gratuitățile pentru studenți rămân. Biletele de tren se scumpesc

În prezent, valoarea tichetului de rezervare a locului este de 3,90 lei

Bătaia de joc la adresa românilor a atins un nou nivel. În loc să rezolve problema reducerii numărului de călătorii gratuite ale studenților și să suplimenteze numărul de vagoane, ministrul Transporturilor a luat decizia de a majora prețul biletelor de tren.

În prezent valoarea tichetului de rezervare a locului este de 390 lei

Călătoria în vagoane supraaglomerate, în care oamenii stau ore în șir în picioare, este tot ceea ce poate oferi CFR Călători. Nenumăratele semnale referitoare la condițiile groaznice în care se efectuează transportul pe calea ferată i-au lăsat nepăsători pe cei aflați la cârma Ministerului Transporturilor. Declarațiile din vară ale ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, referitoare la limitarea numărului de călătorii gratuite pentru studenți, s-au dovedit a fi doar vorbe goale, spuse probabil doar pentru a mai potoli furia și indignarea călătorilor care erau nevoiți să se înghesuie pe culoare sau să renunțe la transportul cu trenul pe motivul epuizării biletelor. De cealaltă parte, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, se mulțumește să publice strategii de dezvoltare și modernizare a CFR fără să schimbe ceva în managementul catastrofic al companiei sau să obțină bani pentru achiziția de vagoane sau măcar pentru repararea sutelor de vagoane abandonate, de ani de zile, în depouri. Singura măsură concretă pe care a luat-o ministrul a fost una care lovește tot călătorul de rând, care își plătește biletul fără a beneficia de vreo reducere sau de vreo gratuitate nelimitată, ca în cazul studenților.

Un loc la regio și interregio, 5 lei

”Având în vedere faptul că pentru călătoriile pe distanțe lungi este necesară asigurarea locurilor rezervate, considerăm oportun modificarea tarifului tichetului de rezervare loc în sensul majorării acestuia la valoarea de 5,00 lei / loc, la tren de rang Regio sau Interregio, clasa 1 sau clasa a 2-a, orice zonă kilometrică tarifară, cu TVA inclus”, se precizează într-un proiect de ordin al ministrului Transporturilor. În fapt, aproape la orice tren, indiferent de distanță, este obligatorie rezervarea locurilor, astfel că majorarea tarifului pentru loc este echivalentă cu majorarea prețului pentru un bilet de călătorie. Singurii care nu vor plăti pentru rezervarea locului sunt studenții, care au gratuitate nelimitată și pentru locurile ocupate. În referatul de aprobare a ordinului, ministrul Transporturilor susține că măsura a fost necesară din cauza raportului dintre subvenția necesară la nivelul prestațiilor cu caracter de serviciu public și subvenția alocată în scădere cu 14%, precum și din cauza evoluției prețurilor la materiile prime, materiale, piese de schimb, energie electrică și combustibili. ”De asemenea, în ultima perioadă se constată pe de o parte creșterea solicitărilor pentru locuri rezervate și în special la biletele vândute cu anticipație și pe de altă parte o utilizare necorespunzătoare a locurilor puse la dispoziție în sensul că se cumpără tichete de rezervare în legătură cu anumite tipuri de legitimații de călătorie valabile pe o anumită perioadă (abonamente, autorizații de călătorie, etc.) ulterior călătorii respectivi nu se prezintă pentru efectuarea călătoriei și locurile respective nu mai pot fi utilizate deși există cerere foarte mare”, se mai arată în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.009 afisari

3 COMENTARII

  1. Cel mai bine dai 4 tikete gratis. Iar la anticipate dai doar prin card prepaid. CFR are f mult de lucru pana sa para o companie moderna.

  2. Bătaie de joc la adresa tuturor românilor. De ce să dai gratuitate? Să poată veni studențimea în București, în P.ța Victoriei, să înjure Guvernul? Iată de ce, cred eu, Dragnea merită cu adevărat pușcăria. Berbecul mai voia să dea gratuitate și pentru călătoriile cu avionul.

  3. Nu e nimic rau sa acorzi gratuitati. Atat ca Cfr nu permite prin lipsa infrastructurii astfel de lux. Educatia e atat de proasta ca nu ai ce sa-i ceri. De pilda daca am avea o educatie inteligenta, eu ia-si cere banii inapoi pe bilet studentului daca părăsești tara dupa studii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger