AcasăNewsGoran Hadzici a fost arestat. Era ultimul fugar cautat de TPI

Goran Hadzici a fost arestat. Era ultimul fugar cautat de TPI

Goran Hadzici, ultimul fugar cautat de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, a fost arestat, informeaza miercuri postul sarb de televiziune B92, citat de AFP. Hadzici a fost arestat miercuri dimineata intr-o padure din Fruska Gora, o regiune cu depresiuni situata la aproximativ o suta de kilometri nord de Belgrad.

O conferinta de presa a presedintelui Serbiei, Boris Tadici, este prevazuta pentru ora 9.00 GMT (12.00, ora Romaniei). Arestarea lui Hadzici intervine la aproape doua luni dupa cea a lui Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia.

Goran Hadzici, in varsta de 52 de ani, fost presedinte al Republicii sarbe autoproclamate Krajina, care se intindea pe aproximativ o treime din teritoriul Croatiei in timpul razboiului (1991-1995), este acuzat de crime de razboi si crime impotriva umanitatii.

El a disparut de la domiciliul sau la scurt timp dupa publicarea inculparii sale in iulie 2004 si nu s-a predat, in pofida apelurilor Guvernului sarb.

El trebuie sa raspunda pentru 14 capete de acuzare de crime de razboi si crime impotriva umanitatii, pentru implicarea sa presupusa in uciderea a sute de civili croati si deportarea a zeci de mii de croati si alti cetateni non-sarbi de catre trupele sarbe, in timpul razboiului din Croatia (1991-1995).

Inculparea sa mentioneaza intr-o maniera specifica responsabilitatea sa in masacrul de la spitalul din Vukovar, in cursul caruia 250 de croati si alti non-sarbi au fost ucisi.

 

author avatar
Matei Brancoveanu
123 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger