AcasăNewsGoogle sarbatoreste nasterea "parintelui fotografiei": Louis Daguerre!

Google sarbatoreste nasterea „parintelui fotografiei”: Louis Daguerre!

Reprezentantii Google au ales ca astazi, 18 noiembrie, sa-l sarbatoreasca printr-un Doodle la nivel mondial pe Louis Daguerre, „parintele fotografiei”.

Louis Daguerre

Louis Jacques Mande Daguerre s-a nascut in urma cu 224 de ani, la Cormeilles-en-Parisis, Val-d’Oise, Franta si este considerat „parintele fotografiei”, datorita inventiei sale ce a reusit sa surprinda un instantaneu al vietii umane, printr-un procedeu denumit „daghereotipie”. Louis Daguerre a debutat in tinerete ca decorator de teatru si, ulterior, pictor de asemenea decoruri, executand cateva amibiente decorative remarcabile pentru Opera si sala Aladin din Paris.

Cu toatea astea, Daguerre devine celebru mai intai, nu prin fotografie, ci printr-un sistem mai spectaculos – “Diorama”, alaturi de Charles Marie Bouton (1822) inventatorul acestui sistem, care consta in prezentarea unor tablouri de mari dimensiuni (22 x 14 m), alcatuit din diferite planuri si care, sub aspectul unui joc de lumini, dadeau spectatorului impresia realitatii.

Aparat foto, marca Louis Daguerre, vandut la licitatie creat in 1839 a fost vandut, in 2010, la licitatie cu 732.000 de euro

Fiind vrajit de tot ceea ce inseamna imagine, dupa patru ani de spectacole “Diorama”, Louis Daguerre il cunoaste pe Joseph Nicephore Niepce, om de stiinta care s-a specializat in captarea unei ipostaze de exterior un suport solid, lucru care l-a si facut, el fiind realizatorul primei fotografii din lume. Pasiunea lui Daguerre si obsesia lui Niepce, pentru ceea ce avea sa se numeasca “arta fotografica” i-a determinat pe cei doi, ca dupa perfectionarea sistemului sa elaboreze o tehnica cu totul revolutionara si un nou procedeu de captare a imaginii, denumit “dagherotipie” – prin care se foloseste iodul ca agent sensibilizator pus pe o placa de cupru, care se acopera cu un strat de argint, iar prin developarea in vapori de mercur se obtine o imagine negativa in relief, ca o matrita, folosita apoi pentru elaborarea fotografiei in sine.

Desi Niepce moare in 1833, Daguerre continua perfectionarea sistemului de fotografiere, pe care il prezinta Academiei Franceze de Stiinte la 19 august 1839, obtinand brevetul de inventator si sprijin pentru dezvoltarea acestui nou domeniu – “arta fotografica”, care s-a extins rapid in toata lumea. Louis Daguerre moare in 1851 in casa sa de la tara, de langa Paris.

Prima fotografie a lui Daguerre

A fost realizata in anul 1838, pe Bulevardul Du Temple din Paris, de catre Louis Daguerre si este considerata prima fotografie din istorie a unei fiinte umane. Procesul implica expunerea unei placi metalice tratata chimic pentru zece minute si, desi sunt si alte persoane in fotografie, din cauza faptului ca se aflau in miscare ele nu au aparut in imagine. In schimb, este cat se poate de clara silueta unui barbat si a unui lustragiu care ii lustruia pantofii, cei doi intrand impreuna in istorie fara ca macar sa fi avut habar de acest lucru.

 

author avatar
Ciprian Purice
7.985 afisari

2 COMENTARII

  1. Foarte interesanta initiativa google de a-si schimba logo-ul pt aniversari speciale.

  2. Nu mai e si o fatza de copil? In cladirea din fata, ultimul etaj, fereastra din stanga, unde e trasa draperia?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger