AcasăNewsGoogle il sarbatoreste pe Alan Turing, parintele informaticii moderne

Google il sarbatoreste pe Alan Turing, parintele informaticii moderne

(foto: google)

Google il sarbatoreste, sambata, printr-un logo special, pe  Alan Turing, savantul britanic ce a pus bazele informaticii moderne, formalizand conceptul de algoritm si calcul.

(foto: google)

Sambata se implinesc 100 de ani de la nasterea savantului britanic Alan Turing, considerant parintele informaticii moderne, acesta fiind omagia si de Google printr-un logo special.

Alan Turing, nascut in 23 iunie 1912, la Wilmslow, regatul Unit, a fost un matematician, logician, criptanalist si informatician britanic. Acesta este considerat a fi parintele informaticii moderne deoarece a inventat masina Turing, bazata pe cifrul binar, 0 si 1, formalizand astfel conceptul de algoritm si calcul. Savantul britanic a adus o contributie semnificativa si la dezbaterea brivind inteligenta artificiala, intrebandu-se adeseori daca va fi vreodata posibil sa se considere ca o masina este constienta si poate gandi.

Turing a fost cel care, in timp ce lucra in Laboratorul national de Fizica, a creat unul dintre primele programe de lucru pe calculator.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial Turing s-a ocupat de criptanaliza, lucrand in cadrul sectiilor speciale responsabile cu criptanaliza comunicatiilor marinei germane. Acesta a dezvoltat si o serie de tehnici speciale de spargere a cifrurilor germane, creand o masina electromagnetica ce era capabila sa gasesca setari pentru masina Enigma.

Alan Turing a murit in 1954 otravit cu cianura, asupra mortii sale planand misterul. Desi moartea sa a fost tratata drept sinucidere, mama si apropiatii savantului au considerat ca, din cauza ca in 1952 au iesit la iveala inclinatiile homosexuale ale lui Turing, in acea perioada homosexualitatea fiind considerata o boaloa mintala, circumstantele mortii au fost suspecte.

author avatar
Ionut Zgimbau
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger