AcasăNewsGinerele lui Basescu si un procuror DIICOT, urmariti penal in dosarul fiului...

Ginerele lui Basescu si un procuror DIICOT, urmariti penal in dosarul fiului fostului presedinte moldovean

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat ca au inceput urmarirea penala pe numele lui Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, si pe numele lui Remus Tudoran Jurj, procuror DIICOT.

Cei doi sunt urmariti penal in dosarul in care Sergiu Lucinschi, fiul lui Petru Lucinschi, fost presedinte al Republicii Moldova, a fost retinut pentru santaj si trafic de influenta.

Conform procurorilor DNA, Radu Pricop si Remus Tudoran Jurj l-au ajutat pe Sergiu Lucinschi sa „exercite asupra unui om de afaceri actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4.000.000 euro, nedatorata de acesta din urma, in vederea retragerii unei plangeri penale formulate la DIICOT, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infractiuni (printre care si gestiune frauduloasa)”.

Profitand de sustinerea acordata de Radu Pricop si de Remus Tudoran Jurj, Sergiu Lucinschi „i-a promis omului de afaceri ca va depune diligentele necesare, astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor in infractiunea de gestiune frauduloasă, pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza. Pentru a adauga presiunii descrise un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi a pretins ca are influenta, direct si indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri. Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri ca va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente”.

Radu Pricop este acuzat, oficial, de complicitate la santaj, respectiv ca „l-a sprijinit in activitatea infractionala pe inculpatul Sergiu Lucinschi prin redactarea, in anul 2013, a plangerii penale ce face obiectul unui dosar penal si prin formularea ulterioara (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor solutii nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro catre inculpatul Sergiu Lucinschi, inclusiv cea privind recunoasterea unei datorii fictive, care a fost acceptata de omul de afaceri, sub imperiul constrangerilor repetate”.

Procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj este acuzat, oficial, de complicitate la santaj, respectiv ca „in calitate de procuror DIICOT l-a sprijinit in mod constant pe inculpatul Sergiu Lucinschi prin dirijarea unor momente ale anchetei penale intr-o maniera fie favorabila, fie nefavorabila omului de afaceri cercetat, in functie de cum decurgeau discutiile pentru remiterea banilor”.

author avatar
Cristi Ionita
283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger