AcasăNewsGigantul Lukoil, sechestru record de 2 miliarde de euro

Gigantul Lukoil, sechestru record de 2 miliarde de euro

Sechestru fara precedent in dosarul in care colosul rusesc Lukoil este vizat de o ancheta de amploare instrumentata de anchetatorii romani. Procurorii ploiesteni au extins masurile asiguratorii in acest caz, instituind sechestru pe bunurile si conturile companiei Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda pana la concurenta uriasei sume de doua miliarde de euro.

S-a realizat, astfel, un dublu record: este pentru prima data cind procurorii pun sechestru pe o suma atat de mare, dar si prima oara cand sunt blocate conturile din afara tarii ale unei companii straine care opereaza in Romania.

Rafinaria din Romania, fara capital

Conform anchetatorilor, Lukoil ar fi spalat sume uriase de bani, prejudiciul ajungand la doua miliarde de euro. In plus, firma din Romania a ramas fara capital, dupa ce a virat catre Lukoil Europe Holding din Olanda aproximativ 2 miliarde de euro. Astfel, procurorii au anuntat ca au extins cercetarile fata de alti cinci angajati ai societatii care controleaza rafinaria de la Ploiesti si aduc noi acuzatii suspectilor din acest dosar. Concret, anchetatorii sustin ca „urmare a politicii comerciale practicate de S.C.Petrotel Lukoil S.A. s-a realizat decapitalizarea societatii, fapt relevat si de rapoartele administratorilor societatii, rapoarte aferente anilor 2012 si 2013”. SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti „a rambursat in baza unor contracte, cu titlu de imprumut, actionarului majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de 1.511.904.038,94 dolari SUA si 552.977.284,35 euro cu justificarea restituire creditare” si a primit ca investitii, de la aceeasi companie, care este actionar majoritar al rafinariei de la Ploiesti, suma de 32.476.926 euro si 304.186.078,78 dolari SUA, „desi conform bilanturilor, balantelor si raportarilor catre ANAF, activul societatii este de 48.522.486 euro echivalent moneda nationala, diferenta de 257.995.952 euro neregasindu-se in activul patrimonial al societatii”. De asemenea, actionarul majoritar Lukoil Europe BV Olanda a virat in contul Petrotel Lukoil, conform virajelor de cont, suma totala de 480.176.734,90 euro, echivalent moneda nationala, cu titlu de majorare capital social, dar conform situatiei raportate la Oficiul Registrului Comertului pe baza documentelor financiar contabile ale societatii, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent moneda nationala, diferenta de 374.294.805,14 euro neregasindu-se in aportul de capital. Ancheta asupra Lukoil a inceput anul trecut. Procurorii descoperisera la acel moment un prejudiciu de 230 de milioane de euro creat prin spalare de bani si evaziune.

Cine conduce Lukoil

Numele lui e Vagit Alekperov si conduce din 1991 cea mai mare companie petroliera din Rusia. Are 65 de ani, s-a nascut in Azerbaidjan in 1950 si a absolvit Azerbaidjan State Oil Academy. Locuieste in Rusia si are o avere personala de peste 11 miliarde de dolari. In topul Forbes, Vagit Alekperov se afla pe locul opt in topul celor mai bogati rusi din lume. Desi nu este un apropiat al presedintelui Vladimir Putin, Lukoil a fost afectata de sanctiunile adoptate de Statele Unite impotriva Rusiei din cauza anexarii Crimeei. Din acest motiv, Vagit Alekperov a redus drastic programul de investitii al gigantului Lukoil, in cadrul caruia detine o patrime din actiuni.

 

author avatar
Andrei Coman
386 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger