AcasăNewsGheorghe Cârciu (DRP): Taberele ARC înseamnă conectare cu identitatea românească, educație, distracție...

Gheorghe Cârciu (DRP): Taberele ARC înseamnă conectare cu identitatea românească, educație, distracție și suflete românești unite

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a marcat încheierea celei de a XIV-a ediții a Programului de Tabere ARC.

„Am încheiat cu emoție și multe amintiri plăcute ediția a XIV-a a Taberelor ARC. Și anul acesta am creat un ARC peste timp și peste spațiul geografic, singurele care despart România de comunitățile românești din afara granițelor. Peste 5000 de copii și-au creat legături de suflet între ei și, foarte important, cu țara mamă. La anul, sperăm să (re)vedem mai mulți copii acasă.

Taberele ARC înseamnă conectare cu identitatea românească, educație, distracție și suflete românești unite. Le mulțumesc tuturor partenerilor instituționali, colaboratorilor, voluntarilor și nu în ultimul rând colegilor, adică tuturor celor care au făcut posibil acest proiect.

Să ne revedem cu bine și la anul, dragi copii români de pretutindeni!”, a declarat demnitarul DRP.

Timp de 8 săptămâni, peste 5000 de copii și tineri din diaspora și comunitățile istorice, din 24 de state ale lumii, alături de însoțitorii lor, au venit în România în cele șase centre de agrement de la: Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud; Codrii de Aramă, județul Botoșani; Săcelu, județul Gorj; Căprioara, județul Hunedoara; Oglinzi, județul Neamț; Sulina, județul Tulcea.

De asemenea, peste 180 de profesori, 120 de voluntari și 500 de colaboratori și parteneri s-au alăturat acestui proiect prin care tânăra generație de români de pretutindeni a avut oportunitatea de a descoperi România prin intermediul activităților din cadrul acestor tabere.

Timp de șapte zile, fiecare serie a avut un program diversificat, cu ateliere de istorie, limba română, geografie, istorie, pictură și creație, spiritualitate, muzică, teatru și artă, jocuri sportive și activități cu caracter preventiv desfășurate cu autoritățile locale (antidrog, prim-ajutor, poliție, pompieri).

În plus, în perioada iulie – august 2023, au fost organizate peste 60 de excursii la cele mai importante obiective turistice și culturale din zonele menționate.

Prin intermediul programului de Tabere ARC, DRP își propune să faciliteze interacţiunea şi dialogul între tinerii din comunităţile istorice şi tinerii din diaspora, să contribuie la îmbunătățirea abilităților acestora de a comunica în limba română, să conecteze participanții la valorile patrimoniului românesc și să promoveze imaginea României în rândul etnicilor români din afara granițelor tării.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Agenția Națională pentru Sport, a organizat în acest an cea de a XIV-a ediție a programului de Tabere „ARC”, dedicat tinerilor români din afara granițelor țării”, se arată in comunicat.

171 afisari

5 COMENTARII

  1. Istoricii si jurnalistii care comenteaza si au comentat in spatiul public Actul de la 23 AUGUST 1944 omit cu buna stiinta una dintre premisele fundamentale ale acestuia : Declaratia dela Casablanca din Ianuarie 1943. Prin Declaratia dela Casablanca, Natiunile Unite reprezentate de SUA, Marea Britanie si Guvernul Francez aflat in exil la Londra, au decis sa nu permita Puterilor Axei si acelora aliate cu acestea iesirea din Razboi decit prin Capitulare Neconditionata. La aceasta Declaratie a aderat imediat si Guvernul U.R.S.S. chiar daca reprezentantii lui nu au fost prezenti la Casablanca. Inainte de 23 AUGUST 1944, Declaratia de la Casablanca fusese deja aplicata de Regele Victor Emmanuel care l-a demis si apoi arestat pe Primul Ministru Benito Mussolini in Iulie 1943 pentru a putea scoate Italia din Razboi printr-un armistitiu negociat care sa ofere anumite garantii Tarii sale, dincolo de cele oferite de Conventia de la Geneva si de Legile Obisnuite ale Razboiului. In vara lui 1944, ROMANIA nu putea fi scoasa, asadar, din Razboi de Guvernul condus de Generalul Ion Antonescu decit prin Capitulare Neconditionata care nu ar fi oferit Tarii nici un fel de protectie Constitutionala ca accea a continuarii existentei statului si a formei de guvernamint. Singura posibilitate prin care ROMANIA putea obtine un armistitiu negociat, avind in vedere situatia
    de pe Frontul de Est, era demiterea Guvernului Antonescu si numirea unui Guvern acceptabil pentru Aliati. De aceea, decizia Regelui Mihai I de a-l demite pe Generalul Ion Antonescu la 23 AUGUST 1944 a fost in temeiul Declaratiei dela Casablanca, a precedentului Italian din anul 1943 si in concordanta cu situatia militara ireversibila in care se aflau Tara si Puterile Axei. Mai trebuie amintit ca Puterile Aliate au continuat sa aplice in mod consecvent Hotaririle Declaratiei dela Casablanca si in cazul Bulgariei, Finlandei, Ungariei, Germaniei dar mai ales in cazul Imperiului Japonez pentru care SUA a folosit argumentele definitive din 6 si 9 AUGUST 1945.

    El Pistolero de Barrio Azteca y Gazprom

  2. Nu mai tine vrajeala mai baieti. Asta ar fi mers in ’90 maxim ’00 Din 2010 incolo pu la boi pu la cavalo. Incercati sa ganditi de-a lungul liniei federale Statele Unite ale Valahiei (SUAV /USOV) si astea vi le configurati cum vrea muschiul vostru – plus moldova minus dobrogea plus voievodina minus bant plus tisa minus harcov sau toul + respectiv totul minus pana la tig@nucuresti.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Spaimă într-un bloc din Galați. O femeie a fost dusă la spital, în urma unei explozii produse într-o garsonieră

Au fost momente de spaimă pentru locuitorii unui bloc din municipiul Galați. O femeie a ajuns în grija cadrelor medicale.Pompierii au fost chemați să...

Supărare mare la o biserică din Târgu Jiu, chiar de Sfântul Andrei. A fost chemată poliția

În timp ce în alte lăcașuri de cult din țară s-au ținut slujbe în tihnă încă de la primele ore ale zilei de joi,...