AcasăNewsGermania si Franta, retrogradate economic

Germania si Franta, retrogradate economic

Angela Merkel Si Nicolas Sarkozy nu iau in serios amenintarea S&P.

Statele dezvoltate ale UE risca sa aiba probleme de credibilitate fata de  investitori. Standard & Poor’s vrea sa scada ratingul ”AAA” detinut de Germania si Franta.

Angela Merkel Si Nicolas Sarkozy nu iau in serios amenintarea S&P.

Agentia americama de evaluare financiara Standard & Poor’s (S&P) a anuntat ieri ca va reduce ratingul privind capacitatea de plata a datoriilor pentru mai multe tari din UE. S&P argumenteaza decizia prin faptul ca, in ultimele saptamani , au crescut tensiunile privind gradul de solvabilitate in zona euro. Agentia a anuntat punerea sub ”supraveghere negativa” (probleme de solvabilitate in urmatoarele trei luni) a indatorarii pe termen lung pentru 15 state din zona euro, printre care se numara Germania, Austria, Finlanda, Franta, Luxemburg si Olanda. Acestea au in prezent  rating ”AAA”, cel mai bun la nivel mondial,  iar scaderea le-ar putea crea mari probleme.  ”Ce face o agentie de rating este responsabilitatea acesteia”, a comentat sec cancelarul Angela Merkel, dar oficialii francezi nu pot fi atat linistiti. Daca S&P reduce ratingul Frantei nu cu doua trepte, asa cum intentioneaza, ci doar cu una,  costurile cu serviciul datoriei externe ale acestei tari se vor majora cu trei miliarde de euro pe an.

SUA  ”asmute” agentiile de rating  pe UE

Obama sustine ca UE are absoluta nevoie de imprumuturi in dolari

Presedintele american Barack Obama, a admis recent ca UE trebuie ajutata si ca este de datoria SUA sa intervina cu sprijin financiar. Probabil ca acest anunt nu a starnit ecouri favorabile pentru Rezerva Federala, si atunci a fost necesara ”asmutirea” agentiilor de rating asupra UE.  Standard & Poor’s a mai incercat sa reduca, fie si ”din greseala”, ratingul Frantei, apoi a revenit asupra deciziei, dar acum intentiile sunt clare: UE este obligata sa apeleze la imprumuturi in dolari. Altfel, SUA vor face in asa fel incat investitorii sa-si piarda complet increderea Uniunea Europeana, ceea ce va duce la destramarea ei si la eliminarea celui mai mare concurent al Statelor Unite, care vor iesi oricum in castig.

author avatar
Arpad Dobre
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger