AcasăNewsGermania şi-a ales preşedintele. Este o personalitate preferată de nemţi

Germania şi-a ales preşedintele. Este o personalitate preferată de nemţi

Frank-Walter SteinmeierGermania şi-a ales preşedintele. Este o personalitate preferată de nemţi

Frank-Walter Steinmeier a fost reales în funcţie, duminică, pentru un mandat de cinci ani, în funcţia de preşedinte al Germaniei. La nemţi, acest post este unul onorific.

Puterea se află pe mâna şefului Guvernului şi Parlamentului. Preşedintele german este autoritatea morală a ţării.

Reales cu majoritate de voturi de colegiul electoral

Pentru Steinmeier este al doilea mandat de preşedinte. El a fost ales cu majoritate de voturi de colegiul electoral constituit special, care reuneşte deputaţi, aleşi locali, foşti lideri, dar şi personalităţi ale societăţii civile.

Numărându-se printre personalităţile preferate de către germani, „Steini” provine din Partidul Social Democrat, formaţiunea actualului cancelar Olaf Scholz.

A fost rivalul Angelei Merkel

Un fost ministru de Externe timp de peste şapte ani, în perioadele 2005-2009 şi 2013-2017, dar şi rivalul înfrânt al Angelei Merkel la Cancelarie în alegerile parlamentare din 2009, i-a succedat în 2017 lui Joachim Gauck, un fost pastor disident în fosta Germanie comunistă.

În cei cinci ani de mandat, Frank-Walter-Steinmeier a arătat în mod repetat că dorește să concilieze şi să medieze, să fie un om al tonului potrivit în momente de criză.

Frank-Walter Steinmeier participă de mult timp la grupuri de discuții precum „Discuția la cafea” sau „Starea cetățenilor”, pe care le-a continuat în perioada pandemiei, atât de stresantă pentru toată lumea.

Printre invitați s-au numărat chiar și politicieni din Alternativa pentru Germania (AfD), formațiune populistă.

author avatar
Andrei Ștefan