AcasăNewsGermania-Rusia, noua axa a puterii in Europa

Germania-Rusia, noua axa a puterii in Europa

Numirea in functia de presedinte al Comisiei Europene a lui Jean-Claude Juncker demonstreaza  orientarea UE catre singurul pol de putere valabil la ora actuala: Germania.

De acum inainte, Merkel si Putin vor taia cartile la nivel „regional”

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a si inscris pe „orbita”, anuntand strangerea relatiilor cu Germania, astfel incat sa formeze o axa de putere.

De la global, la regional

In ciuda opunerii Romei si Stockholmului la numirea lui Juncker, pana la urma nimeni nu s-a luat la harta cu Berlinul. Iar Putin si-a aratat imediat disponibilitatea sa formeze o axa. „Potentialul relatiilor ruso-germane este foarte important. Nivelul cooperarii economice dintre tarile noastre este la un nivel inalt. Germania, unul dintre liderii UE, este cel mai important partener al nostru in asigurarea pacii si securitatii, globale si regionale.”  Prin scurtul lui discurs, Putin a transmis doua mesaje de importanta majora:  anume ca el este „tatucul” la nivel global, si ca a ales Germania pentru a-si intari puterea regionala! De aceea si relatiile sunt „ruso-germane, ci nu invers”. Franta s-a opus intotdeauna la formarea unei astfel de axe. Puterea industriala a Germaniei si materia prima a Rusiei pot genera un colos economic si militar.

Hegemonia SUA a luat sfarsit

Doar Marea Britanie ar putea sa se opuna acestei axe, daca ar fi interesata. Dar asa cum spunea Winston Churchill, „Marea Britanie nu apartine Europei, ci marii”. In vechiul sistem, Europa era un fel de protectorat al imperiului maritim al SUA. Dupa noua axa, SUA ramane cu aliatul sau, Marea Britanie, iar Europa o ia catre Asia, cu trecere, speram nu si sedere (cu trupe), in tarile din Europa de Est.  Dupa cum anunta Evgeni Lukianov, adjunctul presedintelui Consiliului rus de Securitate: „Hegemonia SUA pe arena internationala a luat sfarsit. Acum sunt mai multe centre de putere, ce includ natiunile BRICS”. Acestea  trebuie sa formeze axe, altfel „lumea ar fi cuprinsa de haos.”

author avatar
Adina Mutar
1.024 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger