AcasăNewsGermania reintroduce controalele la frontiera si bulverseaza Schengen

Germania reintroduce controalele la frontiera si bulverseaza Schengen

”Mama” Merkel s-a sucit la 180 de grade in privinta refugiatilor

Dupa ce si-a deschis larg portile, Germania a anuntat reintroducerea controalelor la frontiere pentru a face fata afluxului zecilor de mii de refugiati, suspendand libera circulatie in spatiul european. Masuri similare au anuntat si Austria, Polonia si Slovacia. Ieri, la Bruxelles, a avut loc reuniunea consiliului JAI pentru stabilirea masurilor propuse de UE in criza emigrantilor, inclusiv cotele de refugiati ce ar reveni fiecarei tari UE.

”Mama” Merkel s-a sucit la 180 de grade in privinta refugiatilor

”Germania introduce provizoriu controalele la frontiere, in special cu Austria”, punct de trecere esential pentru refugiati catre Germania, a declarat ministrul de Interne german, Thomas de Maiziere. 1200 de politisti au inceput sa puna in practica masura de-a lungul frontierei germane, controland sistematic masinile si oamenii, a constatat AFP, la punctul de frontiera Freilassing (sud-est). Pe de alta parte, ministri de Interne ai unei Uniuni Europene foarte divizate s-au reunit ieri la Bruxelles pentru a incerca sa cada de acord cu privire la criza refugiatilor. Presedintele Comisiei europene, Jean-Claude Juncker, a propus saptamana trecuta repartizarea pe teritoriul UE a 160.000 de solicitanti de azil care au sosit in Grecia, Italia si Ungaria in ultimele luni, informeza Reuters. Insa mecanismul de repartizare, sustinut de Berlin si Paris, nu a facut deloc unanimitate in tarile UE, in special in Est, cu privire la cotele obligatorii de emigranti. Mai multe tari din Europa centrala au reafirmat ca se opun cotelor obligatorii, argumentand ca proiectul Comisiei europene incurajeaza un flux suplimentar de emigranti. premierul ceh, Bohuslav Sobotka si ministrul slovac de Interne, Robert Kalinak, au avertizat ca tarile lor isi vor opune veto-ul cu privire la punerea in practica a respectivelor cote. Polonia, care s-a declarat pregatita sa accepte 2000 de emigranti, cu conditia indeplinirii mai multor conditii, a anuntat ca este pregatita sa introduca controalele la frontiera, in caz ca identifica amenintari de securitate la adresa granitelor. Un anunt similar a facut si Belgia.

Austria recurge la armata

Austria va apela la fortele armate pentru a seconda politia in chestiunea fluxului de emigranti care vin in majoritate din Ungaria, a anuntat ieri, cancelarul Werner Faymann. Viena va reintroduce controlul la frontiere si va mobiliza ”in doua ore” 2200 de oameni pentru a ”asista politia”, in special la ”controalele frontaliere unde este necesar”, a indicat Faymann, in conditiile in care, duminica, 15.000 de persoane au intrat pe teritoriul austriac, inca 5000 de refugiati fiind asteptati sa soseasca ieri noapte.

Papa Francisc evoca riscul infiltrarii teroriste

Este necesar ca Europa sa primeasca emigranti dar trebuie sa ia si masuri de precautie pentru a preveni infiltrarea de teroristi care se amesteca printre refugiati, a declarat Suveranul Pontif intr-un interviu acordat postului de radio portughez Radio Renascenca, informeaza Reuters. Intrebat daca criza migratorie poate genera o trezire a constiintelor in Europa, Papa Francisc a raspuns: ”Este posibil(…) Trebuie sa spun insa ca, in zilele noastre, conditiile de securitate (…) nu sunt aceleasi ca in alti ani. Ca dovada, la doar 400 kilometri de Sicilia exista o grupare terorista criminala, de o cruzime incredibila. Exista un pericol al infiltrarii, este adevarat”, a estimat liderul Bisericii Catolice, facand referire la jihadistii ISIS. Intrebat si daca Roma ar putea fi tinta unui atentat, Francisc a raspuns: ”Da, nimeni nu este la adapost fata de aceasta amenintare, dar putem lua masuri de precautie”.

UE va recurge la forta impotriva traficantilor din Mediterana

UE a aprobat, ieri, recursul la forta militara impotriva traficantilor de emigranti care opereaza de pe coastele Libiei, in cadrul intaririi operatiunii sale navale in Mediterana. ”Aceasta tranzitie va permite cautarea, redirectionarea si sechestrarea navelor suspectate ca sunt utilizate pentru traficul de fiinte umane, in conformitate cu dreptul international”, a indicat Consiliul UE intr-un comunicat, informeaza AFP. Navele militare europene vor putea proceda si al arestari dar cu conditia sa nu intre in apele teritoriale libiene. In absenta unei rezolutii a Consiliului de securitate al ONU, autorizand folosirea fortei in apele teritoriale ale Libiei, navele ce participa la operatiunea EU Navfor Med nu pot deocamdata sa se apropie la mai putin de 12 mile marine de coastele Libiei.

author avatar
Tudor Borcea
290 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger