AcasăNewsGermania despagubeste homosexualii

Germania despagubeste homosexualii

Barbatii gay condamnati penal in Germania in baza unei vechi legislatii impotriva homosexualitatii urmeaza sa fie reabilitati si despagubiti.

Paragraful 175, care incrimina homosexualitatea in randul barbatilor, a fost adoptat in 1871 si a fost consolidat de nazisti. El a ramas in vigoare pana in 1994. Bundestagul, Camera inferioara a Parlamentului german, s-a pronuntat prin vot, joi, in favoarea anularii tuturor condamnarilor pronuntate in baza paragrafului 175 in perioada de dupa al Doilea Razboi Mondial. Dintre cei 64.000 de condamnati, incepand din 1945, aproximativ 5.000 mai sunt in viata, potrivit unor date de la Ministerul german al Justitiei.    Acesti barbati ar urma sa primeasca compensatii in valoare de cate 3.000 de euro din cauza condamnarii lor, plus 1.400 de euro pentru fiecare an pe care l-au petrecut in inchisoare.

Camera superioara a Parlamentului a anuntat ca va adopta proiectul de lege.  Federatia Lesbienelor si Gay-ilor din Germania a apreciat ca aceasta decizie le restabileste intr-o anumita masura demnitatea celor care au fost persecutati in baza paragrafului 175, insa compensatiile sunt insuficiente. De asemenea, legislatia in vigoare discrimineaza gay-ii stabilind varsta consimtamantului la 16 ani, in timp ce heterosexualii au dreptul la relatii sexuale consimtite de la varsta de 14 ani, a apreciat organizatia.

author avatar
Catalin Dumitrescu
218 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger