AcasăNewsGermania celebreaza 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului

Germania celebreaza 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului

Baloane luminoase au fost puse pe traseul care-l urma altadata odioasa frontiera

Pentru a da o nota mai festiva acestui eveniment incarcat de simboluri, opt mii de baloane luminoase au fost amplasate pe o lungime de aproximativ 16 kilometri, pe traseul pe care altadata era ridicat zidul de beton care separa Berlinul. Ieri seara, baloanele au fost eliberate spre cer, in acordurile Odei Bucuriei.

Baloane luminoase au fost puse pe traseul care-l urma altadata odioasa frontiera

In 1961, fosta RDG incepea constructia ”zidului rusinii”, pe o lungime de 155 de kilometri. Aproape trei decenii mai tarziu, pe 9 noiembrie, frontiera ridicata de comunisti a fost daramata iar doi ani mai tarziu se destrama si fosta URSS. Comemorarea victimelor razboiului rece a fost facuta sub prezidiul Angelei Merkel (care a crescut in RDG) in timp ce peste un million de germani si turisti straini au fost prezenti la festivitati. ”Acest oras a scris istorie. Nevoia oamenilor de libertate nu poate sa fie sufocata la infinit”, a declarat cancelarul Germaniei. Spre deosebire de cea de-a 20-a aniversare, nici un sef de stat sau de guvern nu a fost invitat la eveniment. Merkel a depus si un trandafir la baza unor portiuni ale zidului ce au fost pastrate, in amintirea celor 130 de persoane ucise, intre 13 august 1961 si 9 noiembrie 1989, de catre granicerii RDG si Stasi.

Gorbaciov: ”Ne aflam in pragul unui nou razboi rece”

Ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov (83 de ani), vazut ca unul din principalii artizani ai unificarii Germaniei, a participat in acest weekend la diverse manifestatii, la fel ca si liderul fostului sindicat polonez Lech Walesa. In cadrul unei intalniri organizate de fundatia Cinema for Peace, Gorbaciov a estimat ca omenirea se afla ”in pragul unui nou razboi rece. Unii spun ca deja a inceput”.”Sa ne amintim ca nu poate exista securitate in Europa fara parteneriatul germano-rus(…)se incearca sa fim atrasi intr-un nou Razboi Rece. Vedem noi ziduri. In Ucraina vor sa sape o prapastie enorma. Ei cred ca au castigat Razboiul Rece. Nu exista un invingator, toata lumea a castigat, in prezent, ei vor sa inceapa o noua cursa a inarmarii”, a spus Gorbaciov. Intrebat daca prin ”ei” se refera la tarile NATO, fostul lider a spus: „NATO este un instrument care este folosit”.

author avatar
Tudor Borcea
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger