AcasăNewsGermania amenință Marea Britanie cu foametea

Germania amenință Marea Britanie cu foametea

Germania avertizează că producătorii ei de alimente ar putea opri exporturile către Marea Britanie dacă Brexitul se va face fără Acord. Temerea lor este haosul frontierelor neregulamentate. Iar nu mai puțin de 14% din produsele alimentare importate de englezi vin din Germania.

Frontiere neregulamentate sau reguli noi la vamă ar însemna întârzierea costisitoare a livrării mărfurilor sau/și perisarea lor. Un oficial al Guvernului german a raportat că a primit avertismentul din partea Foreign Office (Ministerului de Externe din Marea Britanie) în timpul întâlnirii recente cu ministrul Agriculturii trimis de la Berlin. Avertismentul nemțesc vine asupra amenințării proferate de noul prim-ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, care a spus că orice ar fi, cu acord sau fără acord, țara lui va părăsi Uniunea Europeană (EU) la 31 octombrie 2019.

Întârzieri masive la graniţă

Germania și-a exprimat deja frustrarea asupra direcției pe care au luat-o negocierile pe Brexit în ultimele luni. Producătorii germani și afaceriștii din domeniul alimentar se tem de întârzieri masive la granița cu Regatul Unit, cu precădere la Portul Dover, locul prin care grosul exporturilor UE ajung pe piețele englezești. Statisticile mai arată că cel mai mare deficit comercial dintre Marea Britanie și Comunitatea Europeană s-a înregistrat în dreptul Germaniei, țara cu cea mai mare economie din Europa. Bunăoară, în 2016 Marea Britanie a importat bunuri și servicii în valoare de 75 miliarde de lire sterline, însă a vândut la rândul ei în valoare de numai 49 miliarde de lire, conform Biroului pentru Statistici Naționale (un soi de Institut Național de Statistică din cuprinsul Regatului Unit).

Germania este unul dintre marii exportatori de alimente ce merg către economia britanică, trimițând annual carne de peste 635 milioane de lire sterline (700 milioane de euro), precum și fructe și legume de aceeași valoare. Iar 14% din principalele alimente și băuturi importate în piața englezească vin din țara lui Karl Marx.

Nişare geografică

Teama frontierelor în debusoladă nu e prezentă – unilateral – doar în afacerile germane cu alimente de export. Compania britanică producătoare de mărfuri gastronomice Deliveroo (Finanțată de Amazon) s-a retras deja, zilele trecute, de pe teritoriile nemțești. The Financial Times consideră că mutarea vine în urma competiției intense și a activității „frenetice” a piețelor de fuziuni și achiziții (Mergers and acquisitions (M&A)) în sectorul livrărilor de hrană, iar companiile caută, ca soluție, nișarea geografică prin restrângerea de pe anumite piețe în combinație cu amplificarea nivelului de concentrare. Însă fără îndoială că putem lua în considerare, privind motivațiile de la baza plecării Deliveroo, și temerile legate de cum se va reglementa frontiera pe chestiuni economice între UE și Marea Britanie. Conștientă că și economia germană ar fi afectată dacă frontiera ar genera dificultăți în procesul de export-import, cancelarul german, Angela Merkel, și-a exprimat speranța ca în următoarele 30 de zile Regatul Unit și Comunitatea Europeană să găsească soluții pentru frontiera irlandeză în așa fel încât părăsirea Uniunii să nu se facă fără acord. Însă șefa Cabinetului german s-a declarat pregătită și pentru o astfel de ieșire.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
2.678 afisari

1 COMENTARIU

  1. Anglia nu moare de foame cat au aliat Sua. Anglia poate muri de foame daca iese si din Nato.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger